İZ GAZETE –Kurul üyelerinin ve Başkan Soyer’in katılım gösterdiği toplantının gündem maddeleri arasında sürdürülebilirlik noktasında kent ittifakı kurmak ve bunu kent gündemi haline getirmek yer aldı. Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı İzmir Kurulu Genel Koordinatörü Ruhisu Can Al kurulun hedeflerinden ve toplantının gündemi konusunda açıklamalarda bulundu.

Ruhisu Can Al, İzmir Kurulu’nun tamamen gönüllü insanların bir araya gelmesiyle oluştuğundan bahsederek, “Temsilcileri de üniversitelerden kıymetli hocalarımız, sivil toplum kuruluşları, ticaret ve meslek odalarında yer alan insanlardan oluşan bir yapıdır amacı. Sürdürülebilirliliği bir kent gündemi haline getirmek ve geçmişle gelecek kuşak arasındaki adalet arayışına dayanan kent yönetimini mümkün kılmak. İzmir Kurulu tamamiyle sürdürülebilir bir kent yönetiminin kent ittifakı kurmaktan geçtiğini düşünüyor. Kent İttifakının küçük çaplı ölçeği olarak düşünebiliriz.” dedi.

‘TÜRKİYE'DE İLK OLACAĞIZ’

Can Al, İzmir Kurulu’nun temel amacının, kent yönetimini küresel hedeflerle buluşturarak bunların yanında yerel hedeflerde oluşturarak Tunç Soyer’in kent vizyonunu güçlendirmeyi amaçladığının altını çizdi. Ayrıca 2021 yılında ilk defa yerel düzeyde İzmir Gönüllü Yerel Gözden geçirme Raporu hazırlayıp bitirmeyi planladıklarını belirten Can Al, “Dünyada bunu hazırlayan 22 belediye var. Bizlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de bir ilk olacağız.” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MECLİSİ MÜJDESİ

Kent Kuruluna bağlı çalışma gruplarının da olduğundan bahseden Ruhisu Can Al,“ 17 küresel hedefimiz var. Bu kapsamda 6 çalışma gurubumuzu şuan da kurduk. Yapımız içerisinde yer alan kişi 100 kişiye ulaşmış durumda. İzmir Kent Konseyi’de bu sürecin aktif destekçisidir. Yakın zamanda sürdürülebilirlik meclisi kurmak için çalışmalara başlayacaklar. Bu durum sivil toplum ayağında bizim yapımıza güç kazandıracak, herkesin gündemi haline getirecek.” açıklamasında bulundu.

SOYER HEYECANLA KARŞILADI

Toplantı sürecinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e işleyişten, ağın hedeflerinden bahsettiklerini söyleyen Can Al, “Tunç Başkan anlatılanları heyecanla karşıladı ve takipçisi olacağını söyledi. Ayrıca diğer toplantılarımıza da dahil olmak istediğini belirtti. Özet olarak kurduğumuz sistem Tunç Başkan’ın kent vizyonunu kuracak bir yapı diyebiliriz. İzmir Kurulu bu anlamda köprü vazifesi üstlenmiş durumda.” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL GELİŞİM AĞI NEDİR?

Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı yurdun farklı bölgelerinden Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Protokolü’nü imzalayan 30 belediyenin katılımıyla Temmuz 2019’da kuruldu. Ağ, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda Türkiye’de kurulan ilk kentler birliği olma özelliği taşıyor. Ağın ilk sekretarya görevini ise İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendi.

Ağ aracılığıyla belediyelerin iklim krizi, yoksulluk, eşitsizlik, kurumsal kaynakların ve yapıların güçlenmesi konularında çalışma yapması hedefleniyor.

Editör: Haber Merkezi