Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın bu yıl ilkini düzenlediği arkeoloji panelinin konusu “Kültür Mirasımızın Ortaya Çıkarılması ve Korunmasında Sponsorluğun Önemi” oldu. Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen panelin oturum başkanlığını Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Öğretim Üyesi Prof.Dr.Recep Meriç yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Musa Kadıoğlu, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Başkanı Prof.Dr. Cumhur Tanrıver, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner ve Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy’un konuşmacı olarak katıldığı panele, üniversitelerin tarih ve arkeoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri ile tarih ve arkeoloji meraklıları katıldı.

Yoğun ilgi gören panelin açılış konuşmasını yapan, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı ve Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Feyhan Yaşar, ‘’1974 yılından bu yana Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ile eğitim, kültür, sanat ve Atatürk faaliyetleri alanlarında topluma katkı sağlıyoruz. Kültür alanında desteklediğimiz alanlardan biri de arkeoloji. Tarihimize kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor. Türkiye’nin doğal güzelliklerinin ortaya çıkarılması, yer altında bulunan zenginliklerin ortaya çıkarılması için desteklerimizi artırarak sürdüreceğiz’’dedi.

Panelin oturum başkanı Prof.Dr. Recep Meriç, sponsorluk ve hayır işlerine destek konularının  tarihte de var olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, kefil, kefalet hatta bir söz için ant içmek anlamlarına gelen sponsorluk kavramının yıllar içinde gelişerek eğitim için hayırseverlik, hayır için para bağışlama, koruma ve himaye kavramlarının ötesine geçtiğini, kültür ve sanat eserlerine duyarlılık gösterme, faaliyetlere destek olmayı da içerir duruma geldiğinin altını çizdi. Recep Meriç, orta sınıfın ekonomisinin iyileşmesi sonucu tarihi yerlere ilginin artmasının, tarihi kazılara olan destek ve sponsorluğun da artmasında etkili olduğunu belirtti.

Panele katılan konuşmacılar; Prof.Dr. Musa Kadıoğlu, Prof.Dr. Cumhur Tanrıver, Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner ve Yrd. Doç.Dr. Akın Ersoy, Eski Smyrna(İzmir), Teos(İzmir) ve Nysa(Aydın) kazıları hakkında bilgi verirken, bu kazılarda kurumsal destekçiler ile sponsorluk katkısıyla nasıl ilerleme kaydedildiği konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Teos antik kentinin sanat ve edebiyat, pozitif bilim, hayırseverlik konularında zengin bir tarihe sahip olduğunun vurgulandığı sunumda, bireylerin ve kurumların destek ve sponsorluğu ile kazı çalışmalarının ilerlediği ve çok değerli buluntulara rastlandığı bilgisi verildi.

Eski Smyrna’nın çok katmanlı ve çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan bir şehir olduğunun altının çizildiği sunumlarda, İzmir’in çevresinin tam bir arkeoloji vahası olduğuna dikkat çekildi. Arkeolojide amacın, tarihin yer üstüne çıkarılması olduğu kadar çıkarılan tarihi eserlerin de korunması olduğuna dikkat çekilirken, destek ve sponsorluğun sadece kazı değil, restorasyon ve korumayı da içerdiği belirtildi.

Nysa Antik Kenti kazılarında kullanılan jeofizik tekniğinin çalışmaların aydınlatılması için önemli olduğu belirtilirken bu tekniğin maliyetinin yüksek olması sebebiyle kullanımının her zaman çok mümkün olmadığının altı çizildi. Bu maliyetlerin karşılanmasında öncelikle devlet desteği ve yanı sıra kurumların destek ve sponsorluğunun çok önemli olduğu vurgulandı.

Konuşmaların sonunda, Teos antik kenti kazılarına bireysel sponsor olan Feyhan Yaşar’a ve Eski Smyrna ve Nysa antik kentleri kazılarına destek veren Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na teşekkür edilirken, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar panelistlere panele katılımları ve geçmişimizle geleceğimize ışık tuttukları için teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etti.

Editör: Haber Merkezi