İZ GAZETE - ŞPO tarafından '42. DŞG Kolokyum Sürecinde Yaşanan Değişikliğe Dair Zorunlu Açıklama' başlığı ile bir duyuru yapıldı. Dünya Şehircilik Günü için düzenlenen kolokyumunun bir akademi bünyesinde gerçekleşmesinin önemine değinilen açıklamada, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin baskıcı yönetimine tepki gösterildi. 

"Odamızın, kolokyumları üniversiteler ile birlikte düzenlemesinin ardındaki sebep, kolokyum sürecini akademi ile etkileşim içinde yürütmek, öğrencilerin, akademisyenlerin güncel mesleki konuların konuşulduğu bu çok paydaşlı ortama katılımını arttırmayı sağlamaktır." denilen açıklamada, kolokyumun konusunun 'Göç' olarak belirlendiği ifade edildi. 

REKTÖRLÜKTEN FAŞİZAN TAVIR

Yapılan açıklamada, DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü`nde yapılan Kolokyum Programı gündemli toplantıda, programın Yürütme Kurulu tarafından kararlaştırıldığı ve bununla birlikte, Çerçeve Sunum, Açılış Oturumu ve program sonunda yer alan Kapanış Paneli için önerilerin alınarak ve sürece dair her adımın Bölüm Başkanı ile paylaşılarak programın son halinin kamuoyuna duyurulduğu belirtildi. Ancak sonradan, DEÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından, program dahilinde KHK ile ihraç edilen akademisyen bulunmasının Rektörlük tarafından kabul edilmeyeceği ve bu haliyle programın Rektörlüğe sunulamayacağı Bölüm`e bildirilldi.

Aynı zamanda, Yürütme Kurulu`nda yer alan akademisyenlerin ilerde sıkıntı yaratacağı öne sürülen olayda KHK ile ihraç edilmiş olan akademisyenlerin programdan çıkarılması, aksi halde Kolokyumdaki tüm görevlerden çekilmek durumunda kalınacağının bildirilmesi üzerine ŞPO olaya tepki gösterdi. 

İHRAÇ EDİLEN AKADEMİSYENLERE DESTEK

Açıklamada "Üniversitelerin, özgür düşüncenin ve bilimsel etkinliğin mekanları olması gerektiğinden hareketle, tarihin bu noktasında da öğrencilerin, akademisyenlerin ve aynı zamanda düşünceleri ve mücadeleleri nedeniyle üniversitelerden uzaklaştırılmış fakat geri döneceklerine dair umudumuzu hiçbir zaman yitirmediğimiz hocalarımızın yeri olduğunu savunuyoruz. Bu bağlamda "Göç - Mekan - Siyaset" temasıyla düzenlediğimiz 42. Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu hazırlık sürecinde, Yürütme Kurulu ve Bilim Kurulunda KHK`lar ile üniversitelerden uzaklaştırılan akademisyenlerimiz de dahil olmak üzere, araştırma alanları "göç" üzerine olan akademisyen ve araştırmacılara yer verilmiştir." denilerek ihraç edilen akademsiyenlere sahip çıkıldı.

KOLOKYUM HAVAGAZI FABRİKASI'NDA

Bilimsel bilgi ve düşünce üretiminin kamudan ihraç edilemeyeceği ifade edilen açıklamada ŞPO'nun üniversite tarafından iletilen otosansür şeklinde tanımlanabilecek talebine karşı, programda bu konu ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacağı duyuruldu. 

ŞPO tarafından yapılan açıklamada, DEU'nun tavrının ihraç edilen akademisyenlerin yaşadığı hukuksuzluğu meşrulaştırmak ve bu hukuksuzluğun amaçladığı yalnızlaştırma süreçlerine ortak olmak anlamına geldiği, düşüncelerinden dolayı üniversitelerden uzaklaştırılan akademisyenlere aynı anlayışla destek vermeye devam edeceklerinii belirterek, bu süreçte Dokuz Eylül Üniversitesi ile kolokyum düzenleme ortaklığının, üniversitenin çekilmesiyle sonlandığı belirtilerek "Meslek alanımıza dair en önemli etkinlik olan Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu yaşanan bu sorun nedeniyle, daha önce ilan edilen DEÜ`ye bağlı DESEM`de değil, İzmir BŞB`nin Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilecektir." denildi.

Editör: Haber Merkezi