Medical Park İzmir Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi Direktörü Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, tüp bebek tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi. Tüp bebek tedavi başarısında yumurta kalitesi kadar bir diğer önemli konunun sağlıklı sperm seçimi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Işık, "Sıklıkla kullanılan yöntem, mikroskop altında spermlerin dış görüntüsü ve hareketinin değerlendirilmesidir. Böylece embriyolog tarafından her ne kadar en sağlıklı spermler seçilmeye çalışılsa da özellikle sperm kalitesi ileri derecede bozuk örneklerde seçim oldukça zordur. Bu zorluğa ek olarak genetik yapısı bozuk olan hasarlı spermlerin ayıklanması da nerede ise mümkün değildir. Bu yüzden, daha az DNA hasarı olan daha kaliteli ve sağlıklı spermleri seçmeye yönelik teknolojiler üzerinde çalışılmaktadır. Bunlardan birisi mikro akışkan chip teknolojisidir" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, "Mikro akışkan chip teknolojisinde doğal anatomik yapı taklit edilmekte ve kadın üreme sistemine benzeyen fizyolojik bir mikro kanalda, ilerleyebilen ve yolu tamamlayabilen sağlıklı spermler seçilerek, hasarlı ve sağlıksız spermler elenebilmektedir. Bu yöntemin diğer bir avantajı da santrifüj gibi ek işlemlere gerekliliği ortadan kaldırması ve spermin doğrudan kullanılabilmesidir. Böylece spermin yapısal hasarı önlenmiş olmaktadır. Bu teknoloji hem tüp bebek uygulamalarında hem de aşılamalarda tedavi başarısını artırmak için güvenle uygulanan bir yöntem haline gelmiştir" dedi.

Kullanılan diğer yöntemler hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, şöyle devam etti: "Sperm seçiminde bir diğer yöntem de PICSI'dir. Bu yöntem de doğal fizyolojiyi taklit eden bir mantığa dayanmaktadır. İnsan yumurta hücresi etrafında sperm başının bağlandığı ‘hyaluronan’ proteini bulunmaktadır. PICSI kabı da ‘hyaluronan’ içermektedir. Sperm örneğinin PICSI ile incelenmesi sayesinde hyaluronana bağlanan spermlerin seçimi yapılabilmekte, dolayısı ile yumurta ile bağlanma kapasitesine sahip spermler belirlenerek, geleneksel yöntemlere göre başarı arttırılmaktadır. PICSI işlemi spermiyogram sonucu normal sınırlarda olan olgularda daha detaylı bir üst test olarak kullanılmaktadır. Açıklanamayan sebeplerle çocuk sahibi olamayan çiftlerde de spermin yumurtaya bağlanabilme oranının saptanması tedaviye ışık tutmaktadır."

Mikroakışkan chip ve PICSI teknolojisinin uygulanmasının tedavi başarısını artırdığını söyleyen Medical Park İzmir Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi Direktörü Prof. Dr. Işık, "Bu yöntemler ile genetik olarak yüksek kaliteli sperm ile sağlanan gebelik sonrasında düşük yapma ve sağlıksız doğum oranları da oldukça azalmaktadır. Son bir sene içerisinde dört ve daha fazla denemede başarısızlık öyküsü olan çok sayıda hastada bu tekniklerin kullanımıyla gebelik elde edilmiştir" diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi