İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer süt fiyatları ve üreticinin yem sorununa yönelik açıklama yaptı. Soyer, süt fiyatlarının sabit kalırken yem fiyatlarının giderek artmasına tepki göstererek, "Üreticiler para kazanmayı bırakın hayvanlarına bakamayıp, damızlık değeri taşıyan hayvanlarını kestirir hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.

'PARA KAZANMAYI BIRAKIN, HAYVANLARINA BAKAMAYIP...'

Soyer, "15 Kasım 2019 tarihinden itibaren Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatı 2,3TL/LT olarak belirlenmiş ve o dönem için yem/süt paritesine baktığımızda desteklemeler hariç 1,47 olarak karşımıza çıkmaktadır.Ancak günümüze geldiğimizde özellikle son iki aydır fenni yem fiyatlarına gelen fahiş zamlardan sonra yem/süt paritesi 0,92 seviyelerine düşmüştür. Üreticiler para kazanmayı bırakın hayvanlarına bakamayıp, damızlık değeri taşıyan hayvanlarını kestirir hale gelmiştir. Sonuç olarak ülkemizin ve yetiştiricimizin daha  zor duruma düşmemesi ve ilerleyen günlerde kötü tecrübe ettiğimiz hayvan ve hayvansal ürünler ithalatı yapmamamız için bakanlığımızın konuya acilen el atması ve süt fiyatlarını dünyada geçerli olan 1,3 yem/süt paritesi doğrultusunda güncellemesi ve ilerleyen dönemler içinde süt fiyatı güncellemesini en fazla 3'er aylık dönemler halinde yapmasını beklemekteyiz" dedi. 

'PANDEMİNİN GETİRDİĞİ ZOR KOŞULLAR ÜRETİCİYİ ÇARESİZ BIRAKIYOR!'

Soyer ayrıca, "Süt üreticisinin yem maliyeti yanında akaryakıt,elektrik,su , işçi gibi bir çok maliyetleri olduğunu belirterek herşey zamandı süt fiyatları sabit kaldı. Pandeminin getirdiği zor koşullar üreticiyi çaresiz bırakıyor, ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor, tarım azalıyor" açıklamasını yaparak cümlelerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi