İZ GAZETE-  Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde İzmir Valiliği'nden 'İki haftalığına sokağa çıkma yasağı ilan edilsin' isteğine yönelik konuşarak , "Bu çağrıyı yaparken bizim arka planda takip ettiğimiz bir şey var. Dünyadaki verilere baktığımızda önümüzdeki iki haftada çok büyük sıçramalar olacak gibi gözüküyor. Biz de iki hafta süreyle sokağa çıkma yasağı uygulanmasını teklif ettik ve bu yasakta İzmir'in her hanesine, her sokağına hizmet etmeye hazırız dedik. Bizim altyapımız buna hazır. Bilim Kurulu oluşturduk ve o arkadaşlarımız bize yol çizdiler. Özetle biz yeni bir döneme girdiğimizin farkındayız, adına kriz belediyeciliği dedik ve bu belediyecilikte yaptığımız her şeyi bir kenara bıraktık. Baştan başladık. Ben  10 yıl belediye başkanlığı yaptım, belediye staretejilerini bir kenara bıraktık. Çünkü biz şunun farkındayız, bir kişinin canı her şeyden önemli. Vaka sayısından bir kişi eksilse bu bizim başarımızdır. Biz de bunun için bir önerge hazırladık, önceliklerimiz, tercihlerimiz ne olmalı diye. Oluşturduğumuz kurullarla birlikte nasıl daha az tahribatla bunu atlatmamız gerektiğini inceledik. Yani biz 'sokağa çıkma yasağı uygulansın' derken, İzmir'deki tek bir vatandaşımızı mağdur etmeyecek bir belediyecilik anlayışıyla hazırız" diye konuştu.

'40 BİN HANEYE 400 LİRA NAKİT YARDIM YAPACAĞIZ'

Soyer, salgın sürecinde yapılan çalışmalara yönelik konuşarak, "Biz 22 Mart'ta Biz Varız adıyla bir bağış kampanyası başlattık. Bir bağış kampanyası ama vatandaşlarımızn belediyeye bağışlasın istemedik, biz sadece aracıyız. Koordinasyon içinde çalışmak istedik. 10 gündür binlerce eve erzak taşıyoruz. Bütün bunları toparlayıp ilgili vatandaşlara iletiyoruz. Bugün haftalarca uğraştığımız bir projeyi daha gerçekleştirme imkanı yakaladık. Bu salgın günlerinde, yardıma ihtiyacı olan 40 bin haneye 400 lira nakit yardım yapacağız" dedi.

'BELEDİYENİN YOLU, ASFALTI BİR KENARDA DURACAK'

Gazeteci İsmail Saymaz'ın 'Yardıma ihtiyacı olan bu kişileri neye göre belirlediniz' sorusunu cevaplayan Soyer, "Bizim elimizde yardıma ihtiyacı olan 23 bin hanenin listesi önceden vardı zaten. Biz bunun üzerine günlük olarak para kazanan, midyeciden tutun berbere kadar vatandaşlarımızı dahil ederek 40 bin rakamına ulaştık. Bugün itibariyle yapacağımız destek bu ama muhtarlarımızdan, vatandaşlarımızdan alacağımız yeni desteklerle bunu büyüteceğiz. Bu şu anda bir kereye mahsus ama önümüzdeki ay bambaşka şeylerle karşılaşabiliriz. Çünkü bu kriz belediyeciliği, belediyenin yolu, asfaltı hepsi kenarda duracak. Önceliğimiz bir insanın hayatı. Ne gerekiyorsa yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

'BUNUN SİYASİLEŞTİRİLMEMESİ GEREK'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla yerel yönetimlerin koronavirüse karşı başlattığı yardım kampanyalarının incelenmesi için yayınlanan genelgenin ardından İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin bağış hesapları bloke oldu. Soyer ise yarın 10'da buna yönelik bir basın açıklaması yaparak dava açacağını söylemişti. Bugün 11 belediye başkanıyla yaptığı telekonferans hakkında konuşan Soyer, "Biz nakit bağış kampanyası açmadık, o yüzden hesaplarımıza bloke koyulmadı. Ama biz 10 belediye başkanıyla hareket ediyoruz. Bu bütün vatandaşları ilgilendiren global bir mesele ve bunun siyasileştirilmemesi lazım. Bugün, bütün siyasi  ötekileştirmelerinin bir kenara bırakılması gerek" dedi.

"Bu davayı ileride bağış kampanyası yaparsanız engellenirsiniz diye mi açtınız" diye soran Saymaz'a cevap veren Soyer, "Başka bir şey daha var, bugüne kadar hiçbir devlet vatandaşından böyle bir talepte bulunmadı. Biz koordinasyon görevi üstlenmek istiyoruz. Bütün İzmir'in dayanışmayla birbirine sahip çıkmanın mümkün olduğunu göstermek istiyoruz. Sel gider kum kalır derler sonunda bu salgın geçecek geriye dayanışma kalacak" dedi.

Editör: Haber Merkezi