9 yıldır Bergama Belediyesi’nde uzman arkeolog olarak görev yapan ve bu süreçte Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinde büyük emeği olan Bülent Türkmen, Bergama’nın AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu tarafından Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Şantiyesi ‘yol bakım işlerine’ sürülmüştü. 12 Mayıs 2020 tarihinde görev değişikliği yazısı alan Türkmen’in, aynı gün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından çalışmalarında gösterdiği başarılardan dolayı teşekkür mektubu aldığı öğrenildi. Ajans Bakırçay'da yer alan habere göre, mektupta Türkmen’in sadece Bergama’nın değil, İzmir’in Kemeraltı Çarşısı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinde de emek harcadığı anlaşıldı.

KEMERALTI ÇARŞISI’NIN UNESCO SÜRECİ

Başkan Soyer’in ıslak imzasıyla ve doğrudan Bergama Belediye Başkanlığı UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi’ne, Bülent Türkmen’in adına gönderilen mektupta; “Sevdalısı olduğum bu kadim kente Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet etmeye başlayalı tam bir yıl oldu. Dün gibi aklımda; ilk cemrede, İzmir vizyonumuza iki ana hedef belirlemiş idik. Birincisi tüm İzmir genelinde refahın eşitlenmesi, ikincisi ise şehrimizin Akdeniz, Anadolu ve Balkan kökleriyle bağlarının güçlendirilerek refahının arttırılması demiştik. İzmir’de geleceğin Türkiye’sinin hayalini gerçekleştirmeyi şiar edindiğimizi söylemiştik. Umudun yaşam sevincinin ifadesi bu bahar günlerinde; dünyayı saran salgın hastalıkla mücadele ederken çok güzel bir müjde geldi. Kemeraltı’na UNESCO Dünya Kültür Mirası statüsü kazandırma hedefimizin ilk aşaması olan, Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste’ye girme süreci başarıyla tamamlandı” dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ

Başkan Soyer teşekkür mektubunun sonunda ise; “Bu başarı yolculuğunun ilk adımındaki UNESCO Dünya Mirası Adaylık sürecinde verdiğiniz destek ve çaba için sizlere en içten teşekkürlerimi sunuyorum” sözlerine yer verdi.

BÜLENT TÜRKMEN

Bergama’nın Dünya Kültür Mirası Listesine girme sürecinden, Allionai Kazıları’na kadar Bergama’nın tarihi, kültürel ve turistik açıdan gelişimine unutulmaz katkılar koyan bilim insanı Uzman Arkeolog Bülent Türkmen, çalışmalarıyla örnek olmuş bir geçmişe ve yere sahip. Türkiye’nin birçok yerinde söyleşi ve konferanslara davet edilerek UNESCO konusunda deneyimlerinden yararlanılan, Bergama’daki okullarda öğrencilere seminerler veren ve Bergama’nın defalarca ‘Tarihe Saygı Ödülü’ almasını sağlayan Türkmen, Kültür Mirası Listesi’ne girmeye çalışan kentlerle de ilgili çalışmalar sürdürüyordu.

Editör: Haber Merkezi