GİZEM TABAN/İZ GAZETE- Türkiye genelinde yüzlerce işçi; üye oldukları sendikaların taleplerine kulak asmaması ve çalıştıkları yerel yönetimlerin hak ettikleri çalışma koşullarını sağlamaması sonucunda sosyal medyada başlattıkları dayanışmayı örgütlü mücadeleye dönüştürdü. Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB) çatısı altında buluşan emekçiler, hakları için mücadeleye ediyor. Sayısal çoğunluğa dayanarak, üretimden gelen güçleri sayesinde karar mercileri üzerinde baskı kurmayı amaçlayan TABİB, emekçinin sesine kulak asmayan sendikaları harekete geçirmek istiyor. İzmir’de de başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerde örgütlenme hareketini başlatan emekçiler TABİB’in İzmir ayağını oluşturuyor. Henüz yasal bir zeminde olmayan TABİB’in amacı yeni bir sendikalaşma hareketi değil, temel hedef işi güvencesi ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile geçişlerde diğer kamu kurumları gibi kadroya geçmek. TABİB’in oluşum nedeni, süreci ve hedefini İz Gazete’ye anlatan TABİB İzmir Temsilcisi Mahmut Kale, TABİB olarak işçileri örgütlü ve bilinçli bir mücadeleye çağırdıklarını vurguladı.

‘BAĞIMSIZ İŞÇİ HAREKETİ’

Sendikalardan bağımsız, her işçinin bulunduğu alandan başlayarak bir taban örgütlenmesinin gerekliliğine inandıklarını belirten TABİB İzmir Temsilcisi Mahmut Kale, birliğin kuruluş nedenini ve sürecini şöyle anlattı: “TABİB, sendikalardan ve siyasetten bağımsız bir işçi hareketi… Bağlı bulunduğumuz sendikaların taleplerimize kulak asmaması sonucu böyle bir hareket oluştu. Önce sosyal medya üzerinden bir dayanışma şeklinde başladı, daha sonra örgütlenmeye dönüştü. KHK ile bizi sefalet ücretlerle ucube bir sistemin içerisine attılar. Biz, çalıştığımız belediyelerde Ek Protokol aracılığıyla iyileştirme, gerçek kadro, İlave Tediye, toplu iş sözleşmelerin iyi geçmesi için mücadele veriyoruz. Şu an Türkiye’nin 55 ilinde TABİB üyesi arkadaşlarımız var. İzmir’de de şu an 150 üyemiz var. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Bornova Belediyesi, Bayraklı Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Buca Belediyesi’nde üyelerimiz var. İzmir’de hedefimiz 30 ilçeye ulaşmak.”

HEDEFLERİNİ ANLATTI

TABİB’in hedeflerine dair açıklamalarda bulunan Kale, “Sendikal rekabetin işçi sınıfına zarar verdiğini biliyoruz. Sendikanın amaç değil araç olduğunu, sendikal düzeyde bölünmüş işçileri ortak hedefler etrafında toplamayı ve birleşik işçi cephesi ile yüksek düzeyde kazanımlar elde etmeyi hedefliyoruz. Katıksız şekilde işçi demokrasisinden yanayız. İşçilerin belirleyici olduğu, söz ve karar hakkının işçide olduğu, sadece sendikada değil, üretim ve bölüşüm süreci üzerinde de işçinin inisiyatifinin kurulmasını savunuyoruz. Kesinlikle sendika tüzüklerini değiştireceğiz. Demokratik bir tüzük için gereken adımların atılması elzemdir. Örneğin işçilerin yüzde 75’inin onay vermediği bir TİS imzalanmamalıdır. Sendikalarda tek adam rejimine son vereceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi