GÜLSEN CANDEMİR/ İZ GAZETE- CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel'in soru önergesi ile gündeme getirdiği Menemen R Tipi Cezaevindeki hasta mahkumların durumu, cezaevindekilerin sesi oldu. Menemen R Tipi Cezaevinde 15 aydır yatan Ahmet Sılık'ın ailesi, koşulların tedavi etmekten çok uzak olduğunu, yakınlarının sağlık durumundan endişeli olduklarını söylediler.

ÖMRÜNÜN SON GÜNLERİ

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Menemen cezaevine nakledilen Ahmet Sılık'ın kızı Ayşe ve gelini Dilber Sılık, babalarının cezaevinden sağ çıkamamasından endişeli. Babasının alzheimer olduğunu, daha önce geçirdiği felç nedeniyle sağ bacağını kullanamadığını ve kişisel bakımını yapamadığını ifade eden Ayşe Sılık, "Onu değil sadece; 9 çocuğunu, 22 torununu ve yüzlerce yakınını cezalandırdılar. Hepimiz onun bu koşullarda cezaevinde kalmasından vicdanen rahatsızız. Ömrünün son günlerinde evinde ailesinin yanında olmasını istiyoruz." diye konuştu.

BİZİ DE UNUTABİLİR

Her hafta ziyarete gittiklerini, gün geçtikçe kötüleştiğini fark ettiklerini söyleyen Ayşe Sılık, eskiden sorduğu hiç kimseyi sormadığını, bazı torunlarını hatırlayamadığını ifade etti. Artık günü, saati bilmediğini, zamanın farkında olmadığını söyleyen Ahmet Sılık'ın kızı, artık kendilerini de hatırlayamamasından endişeli olduklarını söyledi.

Bir hafta hastaneye yatırıldığında kendisinin durumunu anlayabildiklerini söyleyen Sılık "Sanki bir yıldır yıkanmamış gibi kokuyordu babam. Tuvaletini tutamıyor artık, üstündeki elbiselerini kokusundan arındırabilmek için üç dört defa yıkamak zorunda kaldık." diye anlattı.

75 YAŞINDA VE TEHLİKELİ

Ahmet Sılık'ın avukatı Zafer İncin, müvekkilinin infazının ertelenmesi için başvuruda bulunduklarını ancak, 75 yaşında ve hasta olan Sılık için 'Toplum sağlığı açısından tehlike arzediyor' gerekçesi ile taleplerinin reddedildiğini söyledi. Hasta mahpusların cezaevinde kalmaması gerektiğini söyleyen Av. İncin "Pek çok şeyi unutmaya başlayan, fiziksel ihtiyaçlarını gideremeyen birinin toplumda nasıl tehlike arzedeceğini anlamak mümkün değil.

Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sılık için düzenlediği raporda 'Unutkanlık, yürüyememe, idrarını kaçırma...' gibi rahatsızlıkların olduğunu teşhis etmiştir.

Rapora rağmen savcılık 'Ahmet Sılık toplum sağlığı açısından tehlike arz ettiği' gerekçesiyle talebimizi red etmiştir.

Türkiye'de yargı öyle bir hal almış ki, savcıların keyfi tutumları nedeniyle insanlar cezaevlerinin yaşamaya uygun olmayan koşullar yüzünden ölüyor" diye konuştu.

DENETİME AÇILSIN

"Menemen R Tipi Cezaevinde kaç kişi kalıyor, içerideki fiziksel koşullar nelerdir, nasıl bir tedavi uygulanıyor. Bunların hiç birisini bilmiyoruz." diyen İncin: "Türkiye'deki tüm cezaevlerinin STK'ların denetimine açılması gerekiyor. Ahmet Sılık şanslı azınlıklardan, her hafta ailesi onu ziyarete gidiyor. 6 yıldır ailesini, yakının hiç görmemiş olanlar var. Onların ne halde olduğunu kimse bilmiyor. Öldüler mi kaldılar mı? Barolar, STK'lar avukatlar cezaevlerine girebilse, bu tür sorunlar da yaşanmaz" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi