TUGAY CAN / İZ GAZETE - Bayraklı Belediyesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen panelde Odatv Haber Müdürü ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu ve Odatv yazarı Barış Pehlivan konuştu. Panelin moderatörlüğünü ise gazeteci Barış İnce üstlendi.

Bayraklı Belediyesi’ne ait Osmangazi ek binasının Konferans Salonu’nda yapılan panelde izleyiciler arasında ayrıca Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da bulundu.

'ANAYASA VE CUMHURİYET ÇÖKERTİLDİ'

Gazeteciliğin bir aydın faaliyeti haline dönüştürülebileceğinin altını çizen Barış Terkoğlu, “Bir toplumda insanlar örgütlenme hakkına sahipse o ülkede basın özgürlüğü de vardır. Gazetecilik mücadelesinde aslında iki farklı çizgi var. Bunlardan biri toplumun arınması için mücadele edenler diğeri ise toplumun arınmasına karşı olanlar...” ifadelerini kullandı.

Son çıkan Metastaz kitabına dair konuşan Barış Terkoğlu, Menzil ve İskender Paşa tarikatlarının devlet içerisindeki yapılanmalarını örnekler ile açıkladı.

Türkiye’ye son 20 yılda basın özgürlüğü konusunda en büyük tahribatı Fethullah Gülen ile Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiğinin altını çizen Terkoğlu,  “Bir ülkede yolsuzlukları yazabiliyor musun? Bunları ifade edemiyorsanız, o ülkede basın özgürlüğü yoktur demektir. Türkiye’de anayasa ve Cumhuriyet çökertildi. Bunun yerine ayrıcalıklıların sistemi ortaya kondu” diye konuştu.

MENZİLCİLER BAKAN’I ÇALIŞTIRMADI

Gazeteci Barış Pehlivan ise “Yazdıklarımızdan dolayı korkup korkmadığımız üzerine çok fazla soru ile karşılaşıyoruz. Korkmak insani bir duygu. Mesele korku duvarını aşabilmekte. Bizim yıllardır yazdıklarımızı hükumet yeni söylemeye başladı” dedi.

Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Menzil tarikatı üyesi olduğunu hatırlatan Pehlivan, “Recep Akdağ ile birlikte Menzilciler Sağlık Bakanlığı’nda öylesine güçlendiler ki Erdoğan, Recep Akdağ’ı görevden almak zorunda kaldı. Ancak Sağlık Bakanlığı’nda bulunan menzilciler yeni gelen Bakan’a iş yaptırtmadılar. Buradan hukuk çıkmaz. Son birkaç yıl içerisinde TUS(Tıpta Uzmanlık Sınavı)’ta derece alan isimlere bakın. Hepsinin ortak özelliği şu; Hepsi İskender Paşa Cemaatinin dershanesine gitmiş. Biz benzer senaryoyu, Fettullahçılarda yaşamıştık” ifadelerini kullandı.  

‘TARAFSIZ OLMAK, İLKESİZ OLMAYI GEREKTİRMEZ’

Bariş İnce ise “Gazetecinin bir ekseni olmak zorunda. Gazetecinin tarafsız olması gerekiyor. Ancak bu ilkesiz olmayı gerektirmez” dedi.

Panelin sonunda Terkoğlu ve Pehlivan, okuyucuları için Metastaz kitabını imzaladı. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Barış İnce’ye çiçek ve plaket takdim etti. 

Editör: Haber Merkezi