Siyasi partilerin seçim çalışmalarının hız kazanması sokak emekçilerini de harekete geçirdi. 100 yıldır memleketin efendisi olma umudunu yitiren köylüler kentlere göçe mecbur olurken bu kesimin önemli bir kısmı da geçemini sokaklardan sağlamaya başladı. İzmir'de 250 bin, ülke genelinde ise 6 milyondan fazla seyyar satıcının olduğunu söyleyen İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Ülke genelindeki örgütlenmemizle 150'den fazla dernek ve kooperatifle yaklaşık 1 milyon üyeye ulaştık. Üyelerimizin sayısı aileleriyle birlikte 3 milyonu buluyor. Bu sayı her geçen gün artıyor. Biz sesimizin Ankara'dan, TBMM'den duyulmadığını düşünüyor ve kendi içimizden birini bizim sesimiz olması için Meclis'e girmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

'HEDEFİMİZ MECLİS'

Belediyelerin, resmi kurumların ve tüccarların uzun yıllar kendilerine sokaklardan süpürülmesi gereken haşare gibi bakıldığını açıklayan Laçin, “Sokakların kirli olarak görüntü kirliliği olarak sokaktaki düzensizliğin başlıca göstergesi olarak hep bizler gösterildik. Sözde biz 'haşareler' ilk kez şimdi örgütlendik ve 6 milyon sokak satıcısını biraraya getirmeye başladık. Bu da bizlerin özgüvenini, sonuca ulaşabilme umudumuzu artırdı. Ama bu da yetmez, sesimizi TBMM'de duyurmak, bir temsilcimizi bizlerin haklarını savunması, kayıt altına alınmamız, devletimize vergilerimizi vermek için mutlaka Meclis'te olmalıyız” ifadelerini kullandı.

'KLİMALI ODALARDA OLMAZ'

Sokaktaki çalışma ortamını, zabıta şiddetini, yazın sıcağında kışın ayazında çamurlu yollarda günde 15-20 kilometre yürüyerek ekmek parası kazanmaya çalıştıklarının altını çizen Laçin şöyle konuştu:

“Ankara’nın klimalı ofislerinde, günde 20 liraya en güzel yemekleri yiyip, takım elbiseleri ve rugan ayakkabılarıyla mermer döşeli, yazın serin kışın sıcacık Meclis'te oturup seyyarın bilmediğiniz yaşam şartlarını savunamazsınız. Tıpkı Roman vatandaşlar gibi ötekileştirilen bizlerin de içimizden birini 6 milyon seyyar satıcıyı temsilen Meclis'te olması gerek.”

AKİLLER ÇALIŞTAY YAPACAK

Sokaklardan Meclis'e sloganıyla bu yolda ilk adımı attıklarını da kaydeden Laçin, “Seyyar Meclisi'mizde oluşturulan 6 kişilik kadın ağırlıklı 'Sokak Emeği Akilleri' grubumuz çalışmalarına başladı. İlk iş olarak en uygun ve yakın zamanda tüm emek örgütleri temsilcilerini bir araya getirerek İzmir’de Türkiye çapında kapsamlı, güvencesiz çalışanları, Sokak emekçilerini, çevre duyarlılığı ve insan haklarını kapsayan bir çalıştay hazırlığına başladık. Bu çalışmalar süresince tüm siyasi parti temsilcilerine, sokak emekçilerinin güvenceye kavuşturulması, iş ve yaşam koşullarının düzenlenmesi, geçim kaynaklarının korunması ve kent yaşamının ayrılmaz bir parçası olarak hem şehrin hem sokak emeğinin, sokak emekçilerinin sorunlarının çözülmesini gündemlerine alması için bir çağrı hazırlığına giriştik” dedi.

Editör: Haber Merkezi