İzmir'de bulunan Suriyeliler zor koşullarda hayat mücadelesi veriyor. Binlercesi, günlük yaşamlarını ancak gelen yardımlarla sürdürebiliyor. Konak'a bağlı Vezirağa Mahallesi Muhtarı Yusuf Polat, Millet Mahallesi Muhtarı Şener Doğan ve Selçuk Mahallesi Muhtarı Kasım Yavuz, onların tüm sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyor. Sağlık, barınma, ısınma, giysi ve ve eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılamak için onlara ağabeylik, babalık yapıyor. Zor durumda olan tüm mülteciler, başları sıkıştığında onların kapılarını çalıyor. Üç muhtar, mülteci dernekleri ile irtibat içinde çalışıyor. Yardım elini uzatarak çocukları okutmaları için Suriyeli aileleri yönlendiriyor, çocuklarını, oturdukları evlere en yakın okullara kayıt ettiriyor.

DURUMLARI ÇOK KÖTÜ

Fedakar muhtarlardan Şener Doğan, Gültepe semtinde 6 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı yaşadığını belirterek, "Şu an yakıt ve gıdaları tükenmiş durumda. Acil yardım yapılmazsa beslenme yetersizliğinden bünyeleri güçsüz olan çocuklar hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. Biz de bir yere kadar yardım edebiliyoruz, destek sağlayabiliyoruz. Muhtarlığın gücü belli, bu insanlara mutlaka kurumsal yardım elleri uzanmalı" dedi.

SURİYELİLER'E KİRAYA VERMİYORLAR

Barınma sorunlarına dikkat çeken Selçuk Mahallesi Muhtarı Kasım Yavuz da ev sahiplerinin Suriyelilere evlerini kiralamak istemediğini belirterek, "Birçoğu Türkçe bilmiyor ve dertlerini anlatamıyorlar. Evlerde doğan hasta, bakıma muhtaç bebek ve çocuklar var. Fakat en büyük ihtiyaç ise yakacak, şu anda tükenmiş vaziyette. Buz gibi odalarda yatmak zorunda kalıyorlar. Bu insanlar dertlerini sadece biz muhtarlara anlatabiliyorlar. Biz bu işi gönüllü yapsak da artık tükenme noktasına geldik. Acil desteğe ihtiyaçları var" diye konuştu.

İmkansızlıkları dibe vurmuş, en zor durumda olan Suriyelilerin kendi mahallesinde barındığını söyleyen Vezirağa Mahallesi Muhtarı Yusuf Polat, babası olmayan Suriyeli çocuklara adeta babalık yapıyor. Onların sadece sorunlarıyla ilgilenmekle kalmıyor, kucağına alarak baba şefkatini eksik etmiyor. Polat çok sayıda Suriyeli çocuğu okula yazdırdığını, onların kırtasiye ihtiyaçlarını da karşıladığını belirterek, "Şu anda her şey tükenmiş durumda. Özelikle yakacak bulamıyorlar, kömür hiç kalmadı. Isınmak için çevredeki tekstil atölyelerinden kumaş kırpıntılarını toplayıp, soğuk kış günlerinde ısınmalarını sağlıyoruz. Eğitim yaşı gelmiş, ancak aileleri tarafından okutulmak istenmeyen kız çocuklarını da okula yazdırdım. Erkekler düşük ücretlerle iş bulabilirse çalışabiliyor. Bunları gönüllü olarak yapıyorum. Bu insanları bu kadar çaresizlik içinde görüp de bir şey yapamamak en acısı. Birçok kişi Suriyeliler'e yardım ediyorum diye beni eleştiriyor. İğneden ipliğe her türlü yardıma acil ihtiyaç var" dedi.
 

Mustafa OĞUZ/ İZMİR, (DHA)
Editör: Haber Merkezi