İZ GAZETE- Seferihisar Demokrasi Platformu, Sığacık'ta bulunan marinanın kapasitesinin arttırılmasına tepki gösterdi. Platform konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu marina, halka bir katkıda bulunmayacak marina içerisinde kurulacak marka alışveriş mekânlarını büyütecektir. Seferihisar halkının soluk aldığı, denizle buluştuğu Sığacık, ayrıcalıklı bir kesime tahsis edilmiş gibi olacaktır" açıklamasında bulundu. Açıklamada ayrıca, tüm Sığacık ve Seferihisar halkı 26 Temmuz Salı günü gerçekleştirilecek ÇED toplantısına davet edildi.

'SIĞACIK RANTA KURBAN EDİLECEK'

Yapılan açıklamada, “Sığacık’ta mevcut marinanın kapasitesi arttırılarak, burada yeni bir ayrıcalıklı bölge oluşturulacaktır. Deniz doldurulacak, yapılacak dalgakıranlarla Sığacık balıkçılarının denize açılmaları zorlaştırılacak, Sığacık ranta kurban edilecektir.  Yüzer iskeleler, yüzer dalgakıranlar, yüzer beton platformlar oluşturulacak, marina içerisine marka alış-veriş merkezleri kurulacaktır. Körfezin en derin yeri, marinaya tahsis edileceği için Sığacık koyuna sadece küçük tekneler girebilecektir. Bir süre sonra körfez derinliği giderek daha da azalacak, balıkçılık yok edilmiş olacaktır. Balıkçı tekneleri körfeze giremeyecektir. Yatların atıklarıyla deniz aşırı derecede kirlenecektir. Akıntının çok zayıf olması, körfez kirliliğini kalıcı yapacak, aşırı koku etrafa yayılacak, denizdeki canlı yaşamı sona erecek, bir süre sonra Sığacık, bugünkü özelliklerini, güzelliklerini ve değerini kaybedecektir.  Dolaysıyla çevre esnafı da ekonomik açısından ciddi anlamda olumsuz etkilenecektir” ifadeleri kullanıldı.

‘KAÇINILMAZ OLACAK’

“30 Ekim depreminin yarattığı tsunami henüz belleklerimizden silinmedi” ifadeleri kullanılan açıklamada, “Benzeri bir depremle oluşacak tsunami dalgaları, kurulacak dalgakıranlarla doğrudan Sığacık’ın içerisine yönelecek ve çok daha büyük tahribatlar ve facialara yol açacaktır. Üstelik bu bölgede aktif fayların varlığı da bilinmektedir.  Hazırlanan ÇED raporu, özetlediğimiz bu sorunlara hiç değinmemekte, marina kapasitesinin arttırılmasını bir müjde gibi sunmaktadır. Oysa bu marina, halka bir katkıda bulunmayacak marina içerisinde kurulacak marka alışveriş mekânlarını büyütecektir. Marinanın içine yapılacak otel, restoran vb. bölge ekonomisine ve halka hiçbir katkı sağlamayacaktır.  Seferihisar halkının soluk aldığı, denizle buluştuğu Sığacık, ayrıcalıklı bir kesime tahsis edilmiş gibi olacaktır. Doğası gereği bu süreç marina ile sınırlı kalmayacak, bölge betonlaşacak, kısacası, kentimiz sakin şehir olmaktan çıkacak, Sığacık’ın bir rant alanına dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır” denildi.

Açıklamanın sonunda 26 Temmuz Salı günü gerçekleştirilecek ÇED toplantısına karşı tüm Sığacık ve Seferihisar halkı davet edildi.

Editör: Haber Merkezi