Merkezin açılışına Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Süheyda Atalay, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Selim Altun, akademisyenler,partner ülke yetkilileri ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde  açılan merkezde, 600 işçi 120 tasarımcı 180 inşaat sektörü temsilcisine eğitim verilecek. Avrupa Birliği Horizon 2020 Araştırma ve Teknolojik Gelişim Programları desteğiyle kurulan merkezde, inşaat sektörünün tüm aşamalarında görev alan mimar, mühendis, tekniker, işçi ve karar mekanizmasında yer alan yetkililere eğitim verilecek. Proje kapsamında Türkiye, Bulgaristan, İrlanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya’dan 12 partner yer alıyor. Projenin Türkiye ayağı Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülüyor. Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta’nın yürütücülüğünü yaptığı projede Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alper Sezer ve Doç.Dr. Gözde İnan Sezer, Balıkesir Üniversitesi’nden Doç.Dr. Yusuf Yıldız yer alıyor.

Merkezin açılışında konuşan İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Altun, “Günümüzde sera gazı emisyonlarının azaltılması, küresel ısınma ve sürdürülebilir kalkınma gibi ifadeler çokça kullanılmaktadır. Avrupa Birliği’nde binaların özellikle birincil enerji kullanımının yaklaşık yüzde 40’ının karbondioksit emisyonlarının yüzde 6’sının diğer konulardan sorumlu olduğunu biliyoruz. Ülkemizde ise konut sektörü yüzde 31 oranı ile enerji tüketiminde sanayi sektöründen sonra en büyük paya sahip. Bu nedenle binalarda enerjinin daha verimli kullanılması oldukça önemlidir” dedi.

Prof. Dr. Altun, “Amacımız, inşaat sektöründe yaklaşık sıfır enerjili binalar kullanılmasına yönelik teorik ve pratik eğitimin verilmesi ve işlevsel bir ağın kurulmasıdır. Proje sayesinde inşaat sektörünün her aşamasında görev alan kişilerin verilecek eğitimler ile bu alanda uzmanlaşmaları hedeflenmektedir” diye konuştu.

Projenin en önemli amaçlarından birinin de partner ülkelerdeki yaklaşık sıfır enerjili binaların bilincinin yerleşmesi ve bu binaların artması olduğunu belirten Prof. Dr. Altun, “Olası proje sonuçlarının bilime ve uygulamaya önemli katkılar sağlayacağından hiçbir şüphem yoktur” dedi.

Editör: Haber Merkezi