Gizem TABAN/İZ GAZETE- Pandemiyle birlikte sorunları daha da derinleşen hemşirelerde, yurtdışına göç başladı. İş yükünün ağırlığı, emeği karşılamayan maaşlar, mobbing, şiddet, mesleğe gereken saygının gösterilmemesi gibi pek çok sebebin yanı sıra ülkedeki alım gücünün düşüklüğü ve kendini güvende hissedememe gibi gerekçelerden dolayı mesleğini yurtdışında sürdürme kararı alan hemşirelerin sayısının gün geçtikçe arttığı bu süreci, hemşireler; Berk Sakallıoğlu ve Zeynep Kandemir anlattı. Türk Hemşireler Derneği (THD) İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Kazim Acar da hemşirelerin sorunlarına dikkat çekerken koşulların iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

'İYİLEŞTİRME GÖRMÜYORUZ'

Türkiye'de, hemşirelik eğitimi, yönetimi, çalışma koşulları ve özlük haklarıyla ilgili birçok sorun olduğunu vurgulayan THD İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Kazim Acar, "Bu konularda gerekli iyileştirmelerin yapılamaması ya da yapılmak istenmemesi, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu çalışma koşulları, sağlıkta şiddet ve emeklerinin karşılığını alamadıkları gerçeği ortada dururken, pandemiyle birlikte bu sorunlar daha da derinleşti. Salgınla birlikte dünya genelinde sağlık çalışanlarının hem iş yükü arttı hem de daha çok kişiye ihtiyaç duyuldu. Farklı ülkelere baktığımızda sağlık çalışanları için iyileştirmeler yapılırken kendi ülkemizde maalesef aynı yaklaşımları göremiyoruz. Kovid-19 sürecinin devam etmesiyle birlikte aşırı iş yükü, özlük hakları sorunlarının giderilmemesi, uzun çalışma saatleri ve nöbetler, düşük ücret, ek ödemelerdeki adaletsizlikler, gelecek kaygısı, bu zorlu süreçte yaşanılan yönetimsel baskılar ve sağlıkta şiddet meslektaşlarımız için bir kırılma noktası beraberinde getiriyor" açıklamalarında bulundu.

'HEMŞİRE GÖÇÜ BAŞLADI'

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği'nin yapmış olduğu bir araştırmada ulaşılan bin 400 hemşirenin yüzde 83'ünün yurtdışına gitme konusunda araştırma yaptığına, birçok sağlık çalışanının da dil öğrenmek için kurslara gittiğine ve yurt dışına çıkmak istediklerine şahit olduklarını söyleyen Acar, "Salgın ile mücadelede en ön saflarda yer alan biz hemşireler, bu süreçten fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak da en çok yıpranmış olanlarız. Geldiğimiz noktada, her geçen gün ağırlaşan çalışma koşullarımız, altından kalkılmayacak hale gelinmiş, maaşlarımız açlık sınırının da altına düşmüş, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkililerin bizleri yok sayan yaklaşımlarıyla da karşı karşıya kalınmıştır. İşsiz hemşireler var, çalışanlardan açlık sınırında maaş alanlar var. Özellikle özel hastanelerdeki ağır çalışma koşullarının olduğunu biliyoruz. Bu koşullar nedeniyle biz istemesek de hemşire göçü çoktan başlamış oldu" dedi.

'SAYGI GÖSTERİLMİYOR'

İzmir'de bir hastanede yaklaşık 2 yıl çalıştıktan sonra mesleki problemler ve ülkedeki şartlar nedeniyle görevinden istifa ederek mesleğini Almanya'da sürdürme kararı alan hemşire Berk Sakallıoğlu, kararının gerekçelerini anlattı. Hemşirelerin yoğun olarak çalıştığı; pandemi servisi, yoğun bakım, acil servis gibi yerlerin hem iş yükünün ağır olduğu hem de stres düzeyini artıran yerler olduğunu söyleyen Sakallıoğlu, "Pandemide insanlar dışarıda maske takmazken biz içeride tulumla çalıştık. Uzun saatler boyunca maskeyi hiç çıkarmadan çalıştığımız için yüzümüzde izler, yaralar oluştu. Biz bu kadar zorlu şartlarda, bu kadar önlemle hasta bakmaya çalışırken dışarıda kurallara uyulmaması bile buradan gitme isteği uyandırıyor. Sağlıkta şiddet olayları gittikçe artıyor. Bizim verdiğimiz emeğin bize bu şekilde geri dönmesi çok kötü bir durum. Ülkemizde, mesleğimize gerekli saygının gösterilmediğini düşünüyorum" diye konuştu.

'MADDİYAT KANAYAN YARA'

Dil eğitimini tamamlamasının ardından Almanya'ya taşınacağını dile getiren Sakallıoğlu, "Almanya'da mesai saatleri Türkiye'ye göre çok farklı... Orada mesai saatleri daha normal düzeyde... Bu da iş yükünün azalması demek. Maddiyat konusu gelirsek, o zaten Türkiye'de sağlıktaki tüm meslek gruplarının kanayan yarası...Ayrıca ülkedeki alım gücünün giderek düşmesi de ister istemez insanı yurtdışına yönelmeye itiyor" ifadelerini kullandı. Son dönemde, mesleki çevresinde görevini yurtdışında sürdürme isteği artan çok sayıda hemşire olduğunu da söyleyen Sakallıoğlu, 'Ne değişirse Türkiye'ye dönersiniz?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:,

"Tüm sağlık meslek gruplarında çalışan sayısının artırılması lazım. Çünkü personel yetersizliği demek iş yükü demek. Meslekteki maddi imkanların iyileştirilmesi ve ülkedeki alım gücünün yükselmesi de çok önemli... Yasalarla, sağlıkta şiddetin engellenebilir hale gelmesi olmazsa olmaz. Bunun için de caydırıcı cezalar gerekiyor."

'HEP GERİYE İTİLİYORUZ'

İzmir'de bir hastanede çalışan ve yaklaşık 8 yıldır hemşire olan Zeynep Kandemir, mesleğini yurtdışında sürdürmeye bir buçuk yıl önce karar verdiğini, dil eğitimini tamamladıktan hemen sonra Almanya'ya taşınacağını ve mesleğini orada sürdüreceğini belirtti. Söz konusu kararı almasının nedenlerini aktaran Kandemir, "Yaklaşık bir buçuk yıl önce görevlendirildiğim hastanede benden yaşça büyük ve daha tecrübeli hemşire bir arkadaşla tanıştım. Yurtdışına gitmek için dil öğrenmeye çalışıyordu, emekli olduktan sonra yurtdışında çalışmayı hedefliyordu. Ve bunu çocukları için planladığını söyledi. Bu durum bende bir aydınlanma yarattı. Oturup düşündüm ve meslek olarak gerçekten bu ülkede değer görmediğimizi fark ettim. Hemşireler iş yükü olarak hep ön planda duruyor ama diğer konularda hep geriye itiliyoruz. Maddi açıdan olsun, saygı duyulmak olsun, hep geriye itiliyoruz. En çok mobbinge uğrayan meslek grubuyuz" açıklamalarında bulundu.

'BURADA GELECEK YOK'

Kararının gerekçelerine ilişkin konuşan Kandemir, "Aslında buna cesaret etmek gerçekten zor. Çünkü tüm yakınlarınızı, geçmişinizi, düzeninizi burada bırakmak zorundasınız. Ama burada ileriye dönük bir gelecek yok. Şu an ben bile sokağa çıkarken kendimi güvende hissetmezken çocuğum olduğunda onu nasıl bu ülkede yetiştireceğim? Bu kararı verirken mesleki sıkıntıların yanında bunlar da etkili oldu. Ağır iş yükümüz, fazla mesai saatlerimiz olmasına, ailemizden ayrı kalmamıza rağmen emeğimizin karşılığını alamıyoruz" dedi.

'GİTMEK İSTEYEN ÇOK'

Türkiye'den ayrılıp mesleğini yurtdışında sürdürmeye karar veren hemşire sayısının günden güne arttığına dikkat çeken Kandemir, "Özellikle son 6-7 aydır mesleki çevremde yurtdışına gidip çalışmak isteyen çok fazla insan oldu. Çünkü hiçbir zaman ön planda tutulmuyoruz, saygı duyulmuyoruz. Yurtdışında sağlık çalışanlarına verilen değer ve gösterilen saygı Türkiye ile kesinlikle aynı değil" ifadelerini kullandı.

Kandemir, 'Ne değişirse Türkiye'ye dönersiniz?' sorusuna ise, "Ülke kendimi daha güvenli hissedebilirsem tabii ki geri dönmek isterim. Bunun yanında mesleki ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi de gerekiyor" yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi