ASYA YAŞARİKİZ / İZGAZETE - TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri İzmir Mimarlık Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

TMMOB tarafından İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü ilan edilen 3 Mart nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Maden Mühendisleri Oda Başkanı Aykut Akdemir sözlerine 3 Mart 1992 tarihinde yaşanan Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında saat 19.45 – 20.00 arasındaki zincirleme grizu patlamalarında 263 maden işçisinin yaşamını yitirmesini anarak başladı. TMMOB’un iş cinayetlerine dikkat çekmek için 3 Mart tarihini İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü ilan ettiğini söyleyen Akdemir, 2020’ler Türkiye’sinde işçilerin ölmeye devam ettiğinin altını çizdi.

Her yıl Kozlu’da kaybedilen işçi sayısının 6 katı kadar emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Akdemir şöyle konuştu; “İş yerlerinde insanlar ölüyor. İş verenler ve devlet ölümleri seyrediyor. Önlem almayan iş verenlere yaptırım uygulanmıyor. İşyerleri yıllardır işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden denetlenmediği gibi ölümlü iş kazalarının olduğu iş yerlerinde iş kazalarını incelemek üzere bile iş müfettişi görevlendirilmiyor. Her gün en az 5 işçinin işyerinde iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi artık haber niteliği bile taşımıyor.”

Konuşmasında hükümeti de eleştiren Akdemir, iş cinayetleri sonrası hükümet yetkililerinin sadece baş sağlığı dilediğini söyledi. Ülkemizde iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili istatistiklerin SGK tarafından tutularak kamuoyu ile paylaşıldığını ancak en son 2017 yılına ait verilerin açıklandığına dikkat çeken Akdemir, “2012’de 74 bin 871 kazada 744 emekçi, 2013’te 191 bin 389 kazada 1360 emekçi, 2014’te 221bin 336 kazada 1624 emekçi, 2015’te 241bin 547 kazada 1252 emekçi, 2016’da 286 bin 68 kazada 1405 emekçi, 2017’de 359 bin 776 kazada 1636 emekçi hayatını kaybetmiştir. 2017’de bir önceki yıla göre iş kazası sayısı %25 oranında iş kazaları sonucu ölüm ise %16 oranın artmıştır. 2017 yılına kadar açıklanan sayılara bakınca 2018 ve 2019 verileri korku uyandırmaktadır.” sözleriyle iş cinayetleriyle ilgili korkunç oranlara dikkat çekti.
 

Verilerin SGK tarafından açıklanmamasını eleştiren ve bunun sebebini soran Akdemir, SGK’yı göreve çağırarak, emekçilerin hayatını etkileyen söz konusu bilgileri kamuoyu paylaşması gerektiğini vurguladı.

İş cinayetlerinin artmasında örgütsüzlüğün bir neden olduğunu sözlerine ekleyen Akdemir şöyle konuştu; “İş kazaları, meslek hastalıkları kader değildir. İş güvencesiyle işçi sağlığı ve iş güvenliğinin birbirini tamamladığı gerçeğinden hareketle tüm çalışmalar insana yakışır norm ve standartta sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalıdır. Sigortasız ve sendikasız çalıştırılma önlenmeli, kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı, çalışanların sosyal ekonomik koşulları iyileştirilmelidir. İşverenlerin temel sorumluluklarından kaçtıkları, kendi yerlerine birer günah keçisi olarak iş güvenlik uzmanlarını koydukları bir çalışma yaşamında önleyici ve engelleyici hiçbir çalışmanın yapılamayacağı açıktır.”

 İŞ CİNAYETLERİ DEVLET POLİTİKASIYLA SIFIRLANIR

TMMOB İzmir İl Sözcüsü Melih Yalçın da konu ile ilgili yaptığı konuşmada, iş güvenliğinin aksatıldığını ve bu ortamda iş güvenliği uzmanlarının çalışmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti. Türkiye’de devletin sorumluluklarını yerine getirmemesinden dolayı iş cinayetlerinde net rakamlara ulaşamadıklarını söyleyen Yalçın, “İş cinayetlerini sıfırlamamız gerekiyor. Sıfırlamak için de ciddi bir devlet politikası gerekiyor. Böyle bir politikamız yok. Bizim politikamız daha çok sermaye kazansın işçiler de başının çaresine baksın yönünde.” dedi.

Editör: Haber Merkezi