Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Genel Yoğun Bakım Ünitesi'nde yeni faaliyete geçen 'kamera sistemi" ile tüm hasta yakınları yoğun bakımda yatan hastalarını daha rahat görebilecek.

10 yatağı bulunan yoğun bakım ünitesinde her yatağın başına 10 ayrı kamera yerleştirildi ve yoğun bakım ünitesine yakın bir oda izleme odası olarak düzenlendi. İzleme odasına bilgisayar sistemi, masa ve koltuk yerleştirilerek aynı zamanda hasta yakını bilgilendirme odası olarak da kullanıma açıldı. Böylelikle yoğun bakım ünitesine yerleştirilen kameralardan gelen görüntü, yoğun bakım ünitesi izleme odasında bulunan bilgisayara aktarılarak, her hasta yakını kendi hastasını tek ve net olarak yatağından rahatça izleyebilecek. Her gün saat 14.00'da başlayan ziyaret saatinde, önceden sadece bir kişi beş dakikalığına hastasını görebilmekte iken, şimdi hizmete giren bu sistem sayesinde daha çok sayıdaki hasta yakını hastasını izleme odasında görebilmekte ve aynı anda genel yoğun bakım sorumlu hekimi tarafından hastasının son durumu hakkında bilgi alınabiliyor.

Yoğun bakım üniversitesinde annesi tedavi gören Ayşe Göksu "Artık tüm yakınlarımla birlikte annemi görüp izleyebiliyoruz. Bu sistem çok güzel olmuş. Ayrıca annem duymadan onunla ilgili olarak her konuda doktorumuzla konuşabiliyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Güzel düşünülmüş bir uygulama" dedi.

Genel Yoğun Bakım Ünitesi'nden sorumlu Uzm. Dr. Zelal Özkul "Yoğun bakım ünitelerine hastaların sağlığını riske etmemek için ziyaretçileri kısıtlı (bir kişi) olacak şekilde alıyorduk. Ancak bu durumun hasta yakınlarında soruna neden olabiliyordu. Tüm hasta yakınları hastalarını görmek istiyorlardı. Bu durumu ortadan kaldırmak için hasta yakınlarına kamera sistemine bağlı monitör yoluyla görüntülü izleme imkânı sunmaya başladık. Gün içerisinde saat 14:00'de hasta yakınlarına hastaları hakkında bilgi veriyor, aynı anda ise hastalarını naklen izlemelerini sağlıyoruz. Bu sistem hem bizi hem de hasta yakınlarını rahatlattı. Enfeksiyon riskleri açısından da bu sistemin daha güvenli. Ayrıca hasta hakkında bilgi verilirken konuşulacak herhangi bir olumsuz konuşma hastanın yanında yapılmıyor. Böylece hastamız psikolojik olarak da korunmuş olunuyor" açıklamasında bulundu.

 

Editör: Haber Merkezi