NEVRA UÇKAÇ- İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmeciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, İstanbul ve Ankara gibi büyük illerle kıyaslandığında İzmir'de en düşük fiyat tarifesinin uygulandığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmeciler Esnaf Odası'nın birlikte belirlediği tarifeye göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılında okul servis ücretleri ortalama yüzde 13 arttı. Esnaf olarak büyük fedekarlık yaparak bu kararı aldıklarını dile getiren İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmeciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, fiyatların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ile akaryakıt ve yedek parça gibi maliyetlerin tamamı ele alınarak hesaplandığını vurguladı. İstanbul ve Ankara gibi diğer büyük illerle kıyaslandığında en uygun fiyat tarifesinin İzmir'de belirlendiğini savunan Bostancı, "Geçen yıl ortalama yüzde 25'lik bir fiyat artışı belirlenmişti. Bu yıl bizler büyük fedekarlık yaparak yüzde 13 gibi bir zammı kabul ettik. Araç fiyatları yüzde 40, bakım ücretleri ise yüzde 50'den fazla artış gösterirken servis ücretlerine getirilen bu zam oranı için bütün esnaf arkadaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

İzmir'de her yıl ortalama 80 bin öğrenci taşıdıklarını belirten Başkan Hasan Basri Bostancı, İstanbul ile İzmir'deki okul servis ücret tarifesi arasında bir karşılaştırma yaparak şunları söyledi: "İstanbul'da 0 ile 1 kilometre mesafelerde 243 lira, 1 ile 3 kilometre mesafelerde 266 lira, 3 ile 5 kilometre mesafelerde 289 lira ücret belirlenirken İzmir'de 0 ile 3 kilometre arası mesafelerde servis ücretleri 226 lira, 3-6 kilometre mesafelerde 227 lira olarak belirlendi. İlimizde 6-10 kilometre mesafede 294 lira, 10-15 kilometrede 348 lira, 15-20 kilometrede 418 lira, 20-25 kilometrede 469 lira servis ücreti belirlendi. Rehber personel ücreti ise fiyata yüzde 20 olarak ilave edilir. İstanbul'da ise 25 kilometre mesafenin ücreti 583 lira ve rehber personel ücreti fiyata yüzde 35 ilave şeklindedir."

KARDEŞ İNDİRİMİ

2019-2020 öğretim yılı taşıma ücretinin 180 iş günü yani 9 ay üzerinden hesaplandığını anlatan Bostancı, ücret belirlenirken mesafe olarak ev ve okul arasındaki ulaşılabilir en yakın otobüs ve minibüs güzergah uzunluğunun dikkate alınacağını kaydetti. Hat üzerinde otobüs ve minibüs güzergahı yok ise, ev ve okul arasındaki ulaşılabilir en yakın mesafenin dikkate alınacağını dile getiren Bostancı, ücret hesaplanmasının kilometre olarak tek gidiş üzerinden hesaplanacağını dönüş için ayrıca kilometre hesabı yapılmayacağını söyledi. Hasan Basri Bostancı, "Kardeş indirimi gerekli belgeler ibraz edilmesi ve aynı okula gitmeleri halinde birinci çocuk için tam, ikinci çocuk için yüzde 15, üçüncü çocuktan itibaren yüzde 20 olacaktır. Engelli taşıma tarifesinde anaokulu ücret tarifesi uygulanır. 40 kilometreyi aşan taşımalarda kilometre başına günlük 2 lira ilave edilecek. Rehber personel bulundurulması zorunlu servislerde fiyata en fazla yüzde 20 ilave edilecek. Tarifede belirlenen mesafe dilimlerinin aşılması halinde üst dilim ücreti ödenecek" dedi.

DHA

Editör: Haber Merkezi