29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94. Yıldönümü nedeniyle Duisburg Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve Almanya’da yaşayan yurttaşlarla bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Cumhuriyet’in birleştirici güç olduğuna dikkati çekti. Sertel, Almanya’daki programı kapsamında Kanal Avrupa’da Erdal Tekin’in hazırlayıp, sunduğu “Bakış Açısı” programını da konuk oldu.

AKP iktidarının yürüttüğü yanlış politika sayesinde çok uzun yıllardır dost ve müttefik olan iki ülke arasındaki ilişkilerinin kopma noktasına geldiğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şayet milliyetçilik yapılacaksa ekonomik milliyetçilik yapılması gerektiğini vurguladı.

EKONOMİK MİLLİYETÇİLİK

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere dikkat çeken ve 2016 yılında Türkiye’den Almanya’ya 15 milyar 347 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Sertel, şöyle devam etti:

“Referandum öncesi ve sonrası gerilen ilişkiler ticari ilişkilerimizi zora sokmuştur. Eğer milliyetçilik yapılacaksa, eğer Türkiye’yi seviyorlarsa 15 milyar dolarlık ihracatımızı ikiye üçe katlamak için uğraşılmalı. Halkımızı zenginleştirmenin yolları aranmalı. ‘Eyy Almanya’ diyorlar ama Almanya’dan 22 milyar dolara yakın ithalat yapıyoruz. Almanya’dan 70 bine aldığımız bir araç Türkiye’de 200 bine satılıyor. Vergilerle halkın sırtına biniliyor ve üretmeden tüketim yapılıyor. Önce üretimi artırın, halkı zenginleştirmenin yollarını arayın. Hiç kimse dış politikayı, iç politikaya malzeme etmemeli. İki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve insani ilişkileri zora sokmaya kimsenin hakkı yok. 2015 yılında Almanya’dan Türkiye’ye 3.5 milyon turist gelmiş. Bu rakam 2016 yılında 2 milyon 174 bine düşmüş. Bu rakam 2017 yılında daha da azalmış. Hangi vicdanla, hangi öfkeyle ikili ilişkileri bozuyorsun? Almanya’daki ve Türkiye’deki vatandaşlarımızı sıkıntıya sokuyorsun, ticaretini engelliyorsun. Buna kimsenin hakkı yok.”

BİRLİK BERABERLİK MESAJI

Dünyanın hemen her yerinde Türkler’in yaşadığını dile getiren Atila Sertel, 94 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının inşa ettiği Cumhuriyet’in en büyük birleştirici güç olduğunu söyledi. Sertel, “Atatürk’ün ilke ve inkılapları etrafında birleşildiği takdirde Türkiye gerçek anlamda küresel bir güç olacaktır. Türkiye’yi yeniden muasır medeniyetler seviyesine getirmek için birliğe, beraberliğe ihtiyacımız var. Bu birlik, beraberliğin yolu da Cumhuriyet’e sahip çıkmaktan geçiyor” dedi.

Duisburg Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına dernek başkanı Hüseyin Ural, Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel ve çok sayıda Türk vatandaşı katıldı. Duisburg Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Hüseyin Ural, bu önemli günde aralarında olduğu için CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’e teşekkür

Editör: Haber Merkezi