Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü için Bülbül Dağı'ndaki Meryem Ana evinde düzenlenen ayinde İstanbul, İzmir, Antakya ve Mardin gibi illerin yanısıra Amerika, Kanada ve Almanya gibi ülkelerden de vatandaşlar hazır bulundu. Türkçe ve İtalyanca yapılan ayin, Vatikan Ankara Büyükelçisi Paul Russel'in, Papa'nın gönderdiği Pallio'yu, İzmir Metropolitan Başpiskoposu Lorenzo Piretto'ya takması ile başladı.

Russel, Pallio'nun Papa'yla özel bağı simgelediğini belirterek "Pallio biçim ve kullanılan malzemeler itibariyle siyah ipekten yapılmış iki şerit ucu da koyunun toynaklarını sembolize eder. Bunu takan piskoposun ne kadar başarılı bir çoban olduğunu simgeler. Üzerinde çarmıha gerilmiş kuzu ise kayıp insanların kurtarılmasını sembolize eder. Bu yüzden yapımında her yıl Papa tarafından kutsanan koyunlardan alınan çok özel bir yün kullanılmakta olup, üç adet mücevherli broşlarla delinmiş altı dekoratif haçlar ise İsa'nın hacında bulunan üç çiviye işaret eder. Böylece İsa gibi en yetkili çoban olan Papa, herbirimizi kendi omuzlarında taşır" diye konuştu.

ÜZÜM VE İNCİRE HÜCUM

Ayinin sonunda Paul Russel ile Lorenzo Piretto ayine katılan Hıristiyanlara kutsanmış ekmek verdi, dua etti. Lorenzo Piretto'nun ayin için getirilen simit, üzüm, ekmek ve incirleri kutsamasından sonra, yiyeceklerden almak isteyenler adeta birbirini ezdi. Bir süre kalabalığı seyreden din adamları tören alanından ayrıldı. Ayine katılanlar Meryem Ana evine girip dua etti, mum yaktı, kutsal sudan içip hacı oldu. Meryem Ana evinden ayrılmadan önce de dilek duvarına dileklerini astı.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Ayin için Bülbül Dağı'nda adeta kuş uçurtulmadı. Selçuk jandarmasının Efes Antik kenti üs kapısı ile Meryem Ana girişine kurduğu iki ayrı noktada, ayine gelenler arandı, kimlik sorguları yapıldı. Tören alanında da sivil ve resmi jandarma ekipleri güvenliği sağladı.

Latif SANSÜR / SELÇUK (İzmir), (DHA)

Editör: Haber Merkezi