İZ GAZETE - Seferihisar Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Tayfun İlhan, şirketin faaliyet alanlarının sadece Halk Marketlerle sınırlı olmadığını belirterek, "Seferihisar bölgesinde kafeterya, restoran, bar işletmeciliği gibi işlerle ilgileniyoruz. Seferihisar Belediyesi bünyesinde kurulan Can Yücel Tohum Merkezi'nin kurucu sorumluluğu şirketimize verildi. Faaliyet alanlarının büyük bir bölümü belediyenin işçi temini. Bu konuda ciddi bir yoğunluğumuz var. Onun dışında restoranlar, Türkiye'de kurulu tüm kooperatiflerin üretimi olan ürünlerin pazarlandığı bakkal dükkanları da hizmetlerine devam ediyor" dedi.

Jeotermal A.Ş.'den bahseder misiniz? Faaliyet alanları nelerdir?

Eski Doğanbey Belde Belediyesi'nin kurmuş olduğu, bölgedeki jeotermal kaynakların turizme kazandırılması amacıyla kurulan ve İçişleri Bakanlığı onaylı bir şirket. Doğanbey ve Ürkmez Belde Belediyeleri kapatıldıktan sonra 2009 yılında Seferihisar Belediyesi'ne intikal etti. Önceki ismi Doğanbey Jeotermal A.Ş. idi. Daha sonra ismi Seferihisar Jeotermal A.Ş. olarak faaliyetlerine devam etti.

HALK MARKET BÜYÜYOR

Tunç Soyer Seferihisar'da ilk seçimi kazandıktan sonra 2 sene boyunca şirket, Belediye'nin ufak tefek temizlik işlerini yürütüyordu. Onun dışında bir faaliyeti yoktu. 2012'de genel müdürü olarak atandıktan sonra şirketin faaliyet kalemleri arttırıldı. Seferihisar bölgesinde kafeterya, restoran, bar işletmeciliği gibi işlere girdi. Daha sonra Seferihisar Belediyesi bünyesinde kurulan Can Yücel Tohum Merkezi'nin kurucu sorumluluğu şirkete verildi. Can Yücel Tohum Merkezi'nin bütün gelişimi şirket üzerinden yapıldı. 2014 seçimlerinden sonra, KHK ile taşeronluk yasasının değiştirilmesiyle Seferihisar Belediyesi'nde çalışan taşeron işçiler şirkete devredildi. Şu anda çalışan işçi sayısı 385. Faaliyet alanlarının büyük bir bölümü belediyenin işçi temini konusunda ciddi bir yoğunluğu var. Onun dışında restoranlar, Türkiye'de kurulu tüm kooperatiflerin üretimi olan ürünlerin pazarlandığı bakkal dükkanları, sosyo-ekonomik durumu düşük ailelere dönük olarak açtığı ve açılalı 3-4 ay olan Halk Market zincirleri var. Halk Market çok yakında Ürkmez ve Karakayalar mevkiinde de faaliyetine başlayacak.

Neler yapıyorsunuz Halk Market'te?

Halk Market aslında bildiğimiz market konseptinde çalışıyor. Temiz gıdayı uygun fiyatlarla halkla aracısız buluşturmayı amaçlıyor. Bu içerikle açılan bir yer. Bu anlamda şubeleriyle hızla Seferihisar'ın birçok bölgesinde, mahallesinde faaliyet göstermeye devam edecek. İlk açtığımız market şubesinin işleri de gayet güzel gidiyor.

SEFERİHİSAR'DA TUTTU

Tepkiler nasıl?

Gayet iyi. Gelişerek devam edeceğiz. Yalnız şu anda tek sıkıntımız çeşitin, kalem sayımızın darlığı. Onu biraz genişleteceğiz. Halk Market aşama aşama her ay daha iyi, daha düzgün bir noktaya geliyor. Bu uygulama Seferihisar'da da tuttu.

Bu marketler hem istihdama da katkıda bulunuyor. Her markette 10 kişiye kadar personel istihdamı sağlanmış oluyor. Bu da vatandaşın sosyal belediyecilikten faydalanmasını sağlıyor. Sadece kooperatif ve yerli üreticiden alınıyor.

Bakkal dükkanlarımız da özellikle yerel üretici, yerel kooperatif ve Türkiye'de kurulan tüm kooperatiflerin ürünlerini pazar yaratıyor. Tunceli Ovacık'ın ürünleri, kendi İzmir şubesinden daha fazla kalem bizim bakkal dükkanlarımızda var. Bakkallar Ovacık'ın ürünlerini İzmir'e ilk kez sokan kuruluştur. Hala da devam ediyor satışlar. Onun dışında Devrek Güneş Kooperatifi'nin ürünlerinden Hopa Çay'a kadar ayrıca Tunç Başkan'ın kurdurduğu kooperatiflerin, Hıdırlık Tarımsal Kooperatifi, Doğanbey Tarımsal Kooperatifi'nin ürettiği ürünlerin hepsi Bakkal dükkanlarında pazarlanıyor.

Ana yoğunluğumuz hem cirosal anlamda hem istihdam anlamında taşeron işçilerdir. Belediyeye işçi temin ediyor. Şirketin en büyük kalem işi bu. Ayrıca kiraladığımız bir tane jeotermal kuyumuz var. Bunun da çok yakında Doğanbey Bölgesi'nde turistik otellere dağıtımını yapacağız.

Kısa ve orta vadeli hedefler nelerdir?

Kısa vadede şu anda hazırlığını yapmış olduğumuz Doğanbey'deki kiralık kuyunun irsaliye hattı, Kültür Bakanlığı'nın verdiği krediyle yapıldı. Oteller bölgesine boru hattı döşendi. Hızla bu kuyuyu irsaliye hattına bağlayıp otellere termal suyu kazandırmak. Şu anda bunun çalışmasını yapıyoruz. Çok az bir süre kaldı. 2 aya kadar su akmaya başlar.

SU SATACAK

Şirket termal su satmaya mı başlayacak?

Evet. Otellere su satmaya başlayacak. Şirket satışı gerçekleştirecek. Böylelikle kalem gelirini de arttırmış olacak. Kısa vadede bunlar yapılacak. Orta ve de de Halk Market'in şubelerinin hızla çoğaltılması ve Bakkalım dükkanlarının İzmir'in diğer ilçelerine de yaygınlaştırılarak kooperatifçiliğin desteklenmesi noktasında atılım yapılmasıdır. Bu konularda da çalışmalarımız devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi