BUĞRA KIZILKARA/ İZ GAZETE- TÜM BEL-SEN İzmir 1 No’lu Şube, sağlık emekçilerinin maaşının yoksulluk sınırı üzerine çıkılmasını talep ederek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi'nde gerçekleştirilen açıklamayı,TÜM BEL-SEN İzmir 1 Nolu Şube adına Şube Başkanı Buse Elbir okudu. 

'KRİZİN FATURASINI ÖDEMEYECEĞİZ'

Buse Elbir, “Hükümetin yanlış mali politikaları nedeniyle ülkemizde yaşanan ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor, bir tarafta paraya para demeyen bir avuç yandaş mutlu azınlık diğer taraftan açlığa yoksulluğa mahküm edilen milyonlarca emekçi. İğneden ipliğe neredeyse her gün zam yağıyor. Emekçiler olarak krizin çıkmasında hiçbir sorumluluğumuz olmamasına rağmen ücretlerimiz açlık ve yoksulluk sınırı altında tutularak faturası bizlere kesilmek isteniyor. Buradan ilan ediyoruz sebebi olmadığımız krizin faturasını ödemeyeceğiz. Hükümet yıllardır sağlık emekçilerine ‘’hakkınız ödenmez’’ güzellemesi yaparak hakkını ödemiyor.  Pandemi koşullarında riskleri göze alarak halkın sağlığı için gecesini gündüzüne katan sağlık emekçilerine reva görülen ise, yoksulluk sınırının altında ödenen ücretler olmuştur. Son dönemlerde sağlık emekçilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılacağı söylentileri kamuoyuna yansıyan haberler arasındadır. Ancak görülüyor ki, sağlık emekçilerinin büyük bir kısmını dışarıda bırakarak yapılacak iyileştirme sorunu çözme yerine daha da karmaşık hale getirecektir. Ayrıca vaat edilen iyileştirmenin de gerçekle bağı bulunmadığı anlaşılınca apar topar geri çekilmesi, algı yönetimi oyununun bir parçası olduğunu ortaya çıkarmıştır” dedi.

‘SAĞLIK EKİP İŞİDİR’

Sağlık çalışanların ortak çalışmasının önemini vurgulayan Elbir, “Sağlık iş kolunda hastane ve sağlık kurumlarında; klinik, poliklinik, acil servis, yoğun bakım, ameliyathane, aile ve toplum sağlığı merkezleri, sosyal servisler, filyasyon, aşı merkezlerinde hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, teknisyen, laborant, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, ergoterapist, güvenlik, temizlik personeli gibi tüm sağlık personeli hep birlikte toplum için sağlık hizmeti üretiyor. Barışçıl ortamın bozulması, meslekler arası uyumun zedelenmesi var olan sorunları çözmek biryana çığ gibi büyümesine neden olacaktır“ açıklamasında bulunarak hükümete seslendi.

‘GEÇİNEMİYORUZ’

Sağlık çalışanlarının aldığı ücretin yapılan zamlar karşısında yetmediğini belirten Elbir, “Bugün gelinen aşamada tüm sağlık çalışanları ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması ve yoksulluk sınırının da altında kalan düşük aylık gelir nedeniyle zor durumdadır. Hepsi birden ‘Geçinemiyoruz’ demektedir. Sağlık çalışanlarının taleplerini karşılayacak, emekli maaşına da yansıyacak yeterli aylık gelir, çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ivedilikle planlama yapılmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. Bir an önce TBMM’sine getirilecek düzenlemede tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak iyileştirme yapılmalıdır. Halk sağlığı için, koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmelidir. Özel hastanelere, şehir hastanelerine aktarılacak kaynaklar kısılmalı, halkın gerçek anlamda parasız sağlık hizmeti alabilmesi için politikalar geliştirilmelidir. Tüm bu haklı taleplerimizin Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından dikkate alınması bir gerekliliktir. Eşrefpaşa Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri olarak sonuç alıncaya kadar etkinliklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi