Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin (İKÇÜ) 2020 Yılı Sayıştay Denetim Raporu açıklandı. Raporda, ‘Öğretim Üyesi Kadrolarına Objektif Kriterlere Aykırı Atama Yapılması’ başlıklı bulgu dikkat çekti. Raporda, üniversitede bulunan öğretim üyesi kadrolarına, eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı atamalar yapıldığının tespit edildiği belirtildi.

‘BELLİ BİR KİŞİYİ ÇAĞRIŞTIRAN ŞARTLAR’
Sayıştay Başkanlığı’nın İKÇÜ 2020 Yılı Denetim Raporu’ndaki ‘Öğretim Üyesi Kadrolarına Objektif Kriterlere Aykırı Atama Yapılması’ başlıklı bulgu kısmında; ilgili yasa ve yönetmelik uyarınca, kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken eşitlik ve tarafsızlık ilkesine bağlı kalmak zorunda olduğunu vurgulandı. Raporda, İKÇÜ tarafından 2020 yılı içerisinde öğretim üyesi alımı amacıyla çeşitli tarihlerde ilanlar verildiği, atama yapılacak kadrolara ilişkin olarak ilgili kanunun maddeleri uyarınca bazı ek kriterler getirildiği ancak bu ek kriterler getirilirken objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediği, ilanların büyük çoğunluğunda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istendiği tespit edildi. Bunun sonucunda ise alım yapılacak kadroların tamamına yakını için sadece birer kişinin başvuru yapabildiği ve aynı kişilerin kadrolara alındığı ifade edildi. 

‘RİSK OLUŞTURMAKTADIR’
Raporda, “Kamu idaresince, üniversite tarafından özel şartlar belirlenmesinin mümkün olduğu ifade edilmişse de bulguda konu edilen husus özel şart belirlenip belirlenmemesi değil, belirlenen özel şartların rekabeti engelleyecek ve bir tek kişiyi çağrıştıracak nitelikte olması ve eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı olmasıdır. Üniversitenin çıkmış olduğu ilanlarda belirlediği ek koşulların kişiyi tanımlamaya yönelik olarak akademik rekabeti engelleyecek nitelikte olmasının, Anayasanın eşitlik ilkesine ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği ve üniversitenin kanunlarla belirlenen amaçlarına ulaşması açısından risk oluşturduğu değerlendirilmektedir” denildi.

Editör: Haber Merkezi