Konak'ta Suriyeli, 69 yaşındaki Elyas Mbayed'i bıçaklayarak öldürüp, eşi, 71 yaşındaki Jozafin Haffar'ı döverek öldürmeye çalışmakla suçlanan 3 sanıktan, yakalanıp tutuklanan Mehmet Y.'nin yargılanmasına devam edildi. Olaydan sonra yurt dışına kaçan iki sanıktan Lübnan uyruklu Ali Sleiman'ın Sırbistan'da yakalandığı ortaya çıkarkan, duruşma, şüphelinin iade edilmesinin beklenmesi için ertelendi.

Olay, 23 Mayıs 2014'te, Alsancak'taki 1442 Sokak'ta bulunan bir binanın ikinci katında meydana geldi. Suriyeli Elyas Mbayed ve Jozafin Haffar çiftinin, savaştan kaçıp İzmir'de kirada oturdukları eve gelen kimliği belirsiz kişiler, ikisini de iple bağladı. Elyas Mbayed'i önce döven şüpheliler, ardından bıçaklayıp öldürdü. Eşi Jozafin Haffar'ı da döven saldırganlar, onun da öldüğünü düşünüp, evdeki paraları alarak kaçtı. Elleri bağlı olan ve hareketsiz duran Jozafin Haffar, eşini öldürenlerin kaçmasının ardından, komşularının zilini çalıp yardım istedi. İhbar üzerine gelen polis ekipleri, eve girdiklerinde Elyas Mbayed'in cesedini buldu. Tercüman eşliğinde ifadesi alınan Jozafin Haffar, ülkelerinde savaş olduğu için ilk önce Mısır'a gittiklerini, oradan da Türkiye'ye geldiklerini, İzmir'den de Avrupa'ya gitmek istediklerini, ancak maddi sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Yaklaşık 50 güvenlik kamerasının incelenmesi, verilen eşkallerin değerlendirmesi sonucunda zanlıların Türk uyruklu Hollanda vatandaşı 32 yaşındaki Mehmet Y. ile ikisi de Lübnan vatandaşı 33 yaşındaki Ali Sleiman ve 36 yaşındaki Nader Hajj Ali olduğu tespit edildi. Jozafin Haffar, fotoğraflarından zanlıları teşhis etti.

Yapılan araştırmada, Ali Sleiman ile Nader Hajj Ali'nin olay günü Adnan Menderes Havalimanı'ndan Hollanda'ya gittikleri belirlendi. Mehmet Y. ise yurt dışına kaçmak isterken yakalanıp tutuklandı. Savcı, sanıklar Mehmet Y., Ali Sleiman ve Nader Hajj Ali hakkında dava açtı. Yurt dışına kaçan Ali Sleiman ve Nader Hajj Ali hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.

İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 3 sanıklı davanın 12'inci duruşmasına, 'Nitelikli adam öldürme, nitelikli adam öldürmeye teşebbüs ve yağma' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15'er yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Mehmet Y. ile avukatı katıldı. Mehmet Y.'nin avukatı Ufuk Mansuroğlu, olaydan sonra yurt dışına kaçan Nader Hajj Ali'nin Hollanda'da yakalandığını, psikolojik sorunları olduğu gerekçesiyle iade edilmediğini söyledi. Diğer sanık Ali Sleiman'ın ise Holllanda'dan kaçıp gittiği Sırbistan'ta yakalandığını belirtti. Sırbistan Hükümeti'nin, 30 gün içinde alınmaması durumunda serbest bırakacağını Türk Emniyet yetkililerine bildirdiğini, süreninin de dolduğunu dile getirerek, iadesi için bu ülkeye yazı yazılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti avukatın talebini yerinde görüp, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Sırbistan'a yazı yazılıp sanığın iadesinin beklenmesine, bir dahaki celseye kadar iadesinin tamamlamaması durumunda ise mütalaa için dosyanın savcıya verilmesine, diğer sanık Nader Hajj Ali hakkında çıkartılan yakalama emrinin beklenmesine, Mehmet Y.'nin tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.

Editör: Haber Merkezi