Gizem TABAN/İZ GAZETE- Gaziemir Sarnıç’ta uzun zamandır yaşanan tapu sorunu halen çözüme kavuşmazken Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşlara gelen tebligatlarda metrekare fiyatlarının 3-4 kat artması tepki çekti. Bölgedeki arsaların metrekaresi için iki ay önce 800 lira civarında ücret talep eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 25 Nisan’da yurttaşlara gönderdiği tebligatlarda 3 bin liraya yaklaşan metrekare ücreti istediği görüldü. AKP’li milletvekilleri bir süre önce bölgedeki arsaların metrekare fiyatlarının 700 lira ile bin lira arasında olacağını açıklarken Sarnıçlı vatandaşlar, Ramazan Bayramı öncesinde gelen tebligatlardaki fiyatlardan dolayı mağdur oldu. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da vatandaşların tedirgin olduğunu dile getirdi. Arda ayrıca, TOKİ’nin buradan kazanacağı parayla başka yerlerde yapacağı projeleri finanse etmeyi amaçlayabileceğini belirtti. Sarnıçlı vatandaşlar ise arsaların metrekare bedellerin makul rakamlara çekilmesi için 10 Mayıs Salı günü saat 20.00’da Sarnıç Cumhuriyet Meydanı’nda ‘sessiz eylem’ yapacaklarını duyurdu. Konuya ilişkin Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, vatandaşlar; Ahmet Çelik ve İhsan Sarıçiçek İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu.

‘SÖZLER TUTULMADI’

Metrekare fiyatlarının artışından dolayı mağdur olan Sarnıçlı vatandaş Ahmet Çelik, “Bundan bir iki ay öncesinde gelen tebligatlarda metrekare fiyatları 700 lira ile bin lira arasındaydı. Ancak Ramazan Bayramı öncesinde gelen tebligatlarda metrekare fiyatları 2 bin lira ile 3 bin lira arasında… Bir adaletsizlik olduğunu düşünüyoruz. Bayramımızı zehir ettiler. İnsanlar tedirgin, kimsenin tadı tuzu kalmadı. İnsanlar bu fiyatları ödeyemez, düşürülmesini istiyoruz. Çevremizde ne cami ne spor salonu ne özel okul, hiçbir şey yok. Bize niye bu kadar yüksek fiyat geldi, bilmiyoruz. Verilen sözler tutulmadı. Biz, haksızlığa kızıyoruz. Tepkimiz bu yüzden… Eğer 700 lira ile bin lira arasında olsaydı tapularımızı alacaktık ama biz şu anki rakamları ödeyemeyiz” diye konuştu.

‘AMAÇ YERİNDEN ETMEK Mİ?’

Metrekare fiyatlarının 2 ayda 3-4 kat artmasına tepki gösteren Sarnıçlı vatandaş İhsan Sarıçiçek ise, “Bundan İki ay önce bizim yan sokaktaki komşumuz metrekaresini 850 liradan alırken iki ayda ne oldu da bize 3 katı fiyat geldi, biz bunun sorgulanmasını istiyoruz. Devletin resmi kurumu tarafından enflasyon yaklaşık yüzde 70 olarak açıklandı. Metrekare fiyatları enflasyona göre artsa şu an olması gereken rakam bin 300 lira civarında… Ama devletin resmi kurumu enflasyonu yüzde 70 gösterirken yüzde 300 fiyat artışı olması vicdani değil. Burada amaç insanları mağdur etmek mi ya da yıldırıp yerlerinden edip oraları bir rant haline mi getirmek, anlamış değiliz. İnsanlar bu paraları ödeyecek durumda değil… Burada büyük bir acımasızlık var” açıklamalarında bulundu.

‘YANLARINDA OLACAĞIM’

Göreve geldiğinden bu yana Sarnıç’taki tapu sorununu gündeme getiren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’dan da mağdur vatandaşlara tam destek geldi. Başkan Arda, “İki ay önce metrekaresi 700-800 liraya satılan yerler şimdi 2 bin 800 liraya çıktı. Rakamlar neden bu kadar yükseldi, bilmiyoruz. Vatandaşlar zaten o 700-800 liraları ödemekte bile zorluk yaşayacaktı, şimdi bu rakamlar ödeme şansları hiç yok. Bu insanlar emekli insanlar, gariban insanlar… İki ayda ne değişti anlamak güç… Çaresizler. Ben de bu konuyu seçildiğimden beri gündeme getiriyorum. Sarnıçlı vatandaşlarımız yarın bir oturma eylemi yapacaklar. Bana da söylediler; gelmemi istiyorsanız gelirim, istemiyorsanız gelmem, yanlış yere çekmeye çalışanlara fırsat vermem dedim. Olmamı istediler, yanlarında olacağım. Bugüne kadar çaresizliklerini çok defa dile getirdik, bu kez de sessiz bir şekilde dile getireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET GÜVENCE VERMELİ’

Başkan Halil Arda, “İki ayda rakamlar 3-4’e katlanıyorsa, bu, ülkenin geldiği ekonomik durumu da gözler önüne seriyor. TOKİ buradan alacağı paralarla başka projelerini finanse etmeyi düşünüyor demek ki… Çünkü bu paralar Gaziemir’e de harcanmayacak. Başka yerlerde yapacakları projeleri buradan finanse etmeye çalışıyorlar ama bu vatandaşlar bunu ödeyemez. Parayı ödeyemeyecekleri için evlerinden çıkmak zorunda kalacaklar mı diye tedirginler… Devletin bu konuda güvence vermesi lazım” dedi.

Editör: Haber Merkezi