Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gürcistan'da 31 Ekim'de düzenlenecek genel seçimlerinde kurucusu olduğu ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketinden başbakanlığa aday gösterildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Birleşik Ulusal Hareketi Başkanı Grigol Vaşadze, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, parti olarak Saakaşvili'yi başbakan adayı olarak gösterme kararı aldıklarını belirtti.

Vaşadze, Saakaşvili'nin başbakanlığa aday gösterilmesinin, partisi ile 31 Ekim’de düzenlenecek genel seçimlere koalisyon kurmak amacıyla beraber katılacağı bazı muhalefet partilerinin ortak kararı olduğunu aktardı.

GÜRCİSTAN’A DÖNEMİYOR

Ukrayna'da bulunan Saakaşvili'nin Gürcistan'a dönmeye karar verdiğini kaydeden Vaşadze, dönüşüyle ilgili Saakaşvili'nin açıklama yapacağını ifade etti.

Gürcistan Savcılığı, 2007'de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi televizyon kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvili'nin mal varlığına el koymak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak ve bir milletvekilini dövdürmekle suçladığı Saakaşvili hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Tiflis Şehir Mahkemesi de 2018'de eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'ye bir cinayet davasında af yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası vermişti.

VALİ OLDU UKTAYNA’YI KARIŞTIRDI

Gürcistan’dan ayrılan Şaakaşvili kaçtığı Ukrayna’yı da karıştırmıştı. Dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Saakaşvili'ye Mayıs 2015'te Ukrayna vatandaşlığı verdi. Ardından da Saakaşvili, Odessa Valiliği görevine atanmış ama 2016'da bu görevden istifa etmişti.

Bunun üzerine Saakaşvili, 4 Aralık 2015'te ise Gürcistan vatandaşlığından çıkarıldı.

5 Aralık 2017 tarihinde polis tarafından başkent Kiev’deki evinde arama yapıldığı sırada çatıya çıkarak intihar etmeye çalıştı. Kendine dokunulması halinde çatıdan atlayacağını söyleyen Şaakaşvii saatlar sonra ikna edilebilmişti. Daha sonra Saakaşvili, 26 Temmuz 2017'de bu kez Poroşenko'nun imzaladığı kararname ile Ukrayna vatandaşlığından çıkarılmıştı.

Vatandaşlıktan çıkarılması sonrasında Ukrayna'dan sınır dışı edilen Saakaşvili, eşinin vatandaşlığının bulunduğu Hollanda’ya gitmiş Amsterdam’dan Kiev yönetimine isyan bayrağı çekti. Taraftarları, Kiev'de protesto gösterisi düzenleyerek yönetimin istifasını isterken Şaakaşvili ise binlerce kişiyle beraber Polonya’dan Ukrayna’ya girme girişimi başlattı.

Proşenko’nun ardından gelen Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise 2019'da Saakaşvili’ye Ukrayna vatandaşlığını geri vermişti.

Ukrayna'da Yeni Güçler Hareketi Partisini kuran Saakaşvili, muhalefette yer alıyordu. Şu anda Ukrayna'da yaşayan ve bu ülkenin Milli Reform İcra Komitesi Başkanı olan Saakaşvili, 2013’te Gürcistan'da cumhurbaşkanlığı görev süresinin dolmasının ardından ülkeden ayrılarak ABD'ye gitmişti. Bu nedenle Saakaşvili, 2013'ten bu yana ülkesine dönemiyor.

OSETYA SAVAŞI’NDA KAYBETTİ

2008’de ABD’nin desteğini arkasına alan Saakaşvili 7 Ağustos’u 8 Ağustos’a bağlayan gece çoğunluğu Rusya kökenlilerden oluşan Güney Osetya’ya saldırdı. Bunun üzerine Rusya ordu birliklerini Osetya’ya gönderdi. Rusya ile Gürcistan arasında 7-12 Ağustos 2008'de çıkan ve '5 günlük savaş' olarak anılan Güney Osetya Savaşı sonrasında Moskova, 1990’lı yılların başında Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıdı. Gürcistan’la varılan ateşkes neticesinde Gürcü güçleri bölgeden çekildi.

Editör: Haber Merkezi