TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşması görülen davaya İzmir Barosu avukatları ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği avukatı da katılırken davayı Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili ve HDP Engelli Komisyonu sözcüsü Musa Piroğlu, HDP Engelli Komisyonu üyesi Zühtü Turgut da takip etti.

3 ay 18 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan ve mahkemeye çıkan sanıklar istismar, cinsel istismar ve özel hayatın gizliliğini ihlal etme suçları ile hakim karşısında ifade verdi. Duruşmada zaman zaman mağdur avukatları ile sanık avukatları arasında gergin anlar yaşanırken sanıkların ifadelerinde kullandığı “Biz A.H.’ye orada şaka yaptık. Erkekler arasında benzer şakalar yapılıyor” ifadeleri mahkeme salonunda büyük tepki topladı. Mağdur A.H.’nin olayın gerçekleştiği tarihte ise 17 yaşında olduğu öğrenildi.

MAHKEME HEYETİ REDDETTİ

Mahkeme heyeti tarafından nihai kararın verilmediği davada ikinci duruşmanın 27 Şubat tarihinde yapılması kararı alındı. Mağdur avukatlarının sanıkların ‘delil karartma’ şüphesi bulunduğu için ‘tutuklu yargılama’ talebi ise mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Öte yandan mağdur A.H.’nin avukatları tarafından ‘A.H.’nin ifadesinin ise bir uzman eşliğinde alınması’ talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Heyet, hem A.H.’yi hem de tanıklar mahkemenin yeterli süresinin bulunmaması sebebiyle de bir sonraki duruşmada dinleyecek.

‘ŞAKA YAPTIK’

Öte yandan Sanık N.S. ve F.K. mahkemede verdikleri ifadede kendilerine yönelik suçlamaları, video kayıtlarına rağmen reddetmesi ve ifadesinde çelişkili ifadeler kullanması dikkat çekti. Sanık N.S.’nin kendini “Biz A.H.’ye orada şaka yaptık. Erkekler arasında benzer şakalar yapılıyor” şeklinde ifadeler ile savunması ise mahkeme salonunda büyük tepki topladı.

Davanın ardından konuşan İzmir Adliyesi önünde açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu son birkaç yılda kadına, çocuğa ve engellilere yönelik fiziksel şiddetin arttığına dikkat çekerek “Suçluların büyük bir çoğunluğu iyi hal indiriminden serbest bırakılıyorlar. Biz HDP Engelliler Komisyonu olarak bu sürecin karşısında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Ailelerin cinsel taciz vakalarında suçu gizlemeye çalıştıklarına dikkat çeken Piroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tip vakaları hukuğa taşımak için paylaşmak lazım. Kamuoyunun da bu işin arkasında olması gerektiğini düşünüyorum. Süreç kamuoyunca izlendiği noktada daha adil kararlar alınabiliyor. Saldırganlar ‘şaka yaptık’ diyerek bu işin arkasına sığanabiliyorlar. Bundan sonra bu tip davaların takipçisi olacağız”

Sanıkların tutuksuz olarak yargılanacağı davanın bir sonraki duruşması 27 Şubat tarihinde gerçekleşecek.

Editör: Haber Merkezi