İzmir'de 30 Ekim 2020 günü meydana gelen büyük felaketin ardından depremzedelerle dayanışmak için kurulan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) birinci yıldönümü buluşmasını gerçekleştirdi. Törende konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Devlet üzerine düşeni yapacak ve yapmak da zorunda. Çünkü biz devletin bir parçasıyız. Bazen eleştiriyoruz. Eleştirilerimizi yüksek sesle dillendirdiğimizde bazıları rahatsız oluyorlar. İstedikleri kadar olsunlar" dedi. 

İZDEDA’NIN BAŞARDIKLARI VE BAŞARAMADIKLARI

"Bugün İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA'nın kuruluşunun birinci yıldönümü. Geçen bir yılda başardığımız pek çok şeyin yanında bütün çabalarımıza rağmen başarılı olamadığımız konular da maalesef var” diyen İZDEDA Yönetim Kurulu Derneği Başkanı Haydar Özkan derneğin 1 yılda neler yapıp neleri başaramadığını şöyle sıraladı:

İZDEDA, yıkılacak olan binalarımızı yıktırma esnasında yıkılan binalarımız için yıkım şirketlerinden para almayı depremzedeye öğretti. Kimsenin sahip çıkmadığı Deprem Şehitlerinin ailelerine sahip çıktı. Ağır hasarlı konut sahiplerinin rezerv alandan konut sahibi olmalarını sağladı. Devlet yetkilileri ile depremzedeyi buluşturup karşılıklı bilgi akışını sağlayarak çözüm sürecini hızlandırdı. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip emsal artışı hakkı kazandı.  Bütün siyasi partilere eşit mesafede durarak depremin ve depremzedenin siyasetten bağımsız kalmasını sağladı. Herkesin unuttuğu depremzede öğrencilerine burslar ayarlayarak onların hayata dönmesini sağladı. Depremzedelere psikolojik destek sağladı. Büyükşehir Belediyesi ve AFAD tarafından verilen para yardımlarını alamayan depremzedeler için tek tek takipçisi olarak, Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüşerek taşınma ve kira yardımlarını almalarını sağladı. Depremzedelere okul ve hastane indirimleri sağladı. Kentsel dönüşüm kredisinin 200 bin TL'den 400 bin TL"ye çıkmasını sağladı. İZDEDA’nın başaramadıklarına gelirsek, depremin partiler üstü ve siyaset üstü olduğunu söylediğimiz halde her partiden İzmir Milletvekilini deprem ve depremzede ortak paydasında bir masa etrafında buluşturamadık. Proje alanlarında hak kayıpları yaşayan depremzedenin rezerv alandan satış önceliği tanınmasını gerçekleştiremedik. Depremde vefatı olan ailelerin TOKİ ödemelerini yapmamalarını, bunun psikolojik çöküntü oluşturacağını anlatamadık.

‘SUİSTİMAL ETTİLER’

Törende yaptığı konuşma ile hükümete ağır eleştirilerde bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal,  "20 bine yakın yurttaşımız sokaktaydı. O gün bizlerle birlikte olan belediyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız vardı. İzmir, Türkiye’ye örnek olacak dayanışma örneğini sergiledi. Türkiye’de ilk defa emsallerle ilgili adım atıldı. Biz yerel yöneticiler olarak elbette eksiğimiz vardı ama bir kısmını yaptık ama bir sitemim var. Devletin kurumları birbirinden farklıdır. Bu süreçte kamu kurumunun yapacağı işi birçok arkadaşımız Bayraklı Belediyesi’nden istedi. Biz bundan gücenmedik ama bazı arkadaşlarımız bunu suistimal etti. Burada arkadaşlarımıza emsalle ilgili şeyler söylenince, arkadaşlarımızı bunun gerçekleşebileceği ile ilgili başka kanallardan çözülebileceği ile ilgili kanaate sahip oldular, o arkadaşlarımız Büyükşehir Meclisi'nde ilgili önergeye ret oyu verdiler. Burada depremzedeye başka şeyler söylediler ama ret oyu verdiler. Bunları unutmamak lazım” dedi.

‘BAYRAKLI’YA ÖZEL HİÇBİR İŞLEM YAPILMADI’

“Devlet üzerine düşeni yapacak ve yapmak da zorunda” diyerek eleştirilerine devam eden Sandal, “Çünkü biz devletin bir parçasıyız. Bazen eleştiriyoruz. Eleştirilerimizi yüksek sesle dillendirdiğimizde bazıları rahatsız oluyorlar. İstedikleri kadar olsunlar. 117 canı yitirdiğimiz, 20 bin insanın sokağa düştüğü bir ortamda ne yazık ki üzerine düşenleri yapamamış sadece boş siyaset yaparak vatandaşın aklını karıştırmak dışında bir adım atamamışlardır. Gerek proje alanlarındaki mağdur yurttaşlarımız, gerek kredi faizi ve sunulan imkanlar açısından Bayraklı’ya özel hiçbir işlem yapılmamıştır” diye konuştu.

‘YURTTAŞA KREDİ VERDİĞİNİZDE ÜLKE BATMIŞ MI OLACAK?’

Sandal ayrıca, “İnşaat maliyetleri belliyken 200 bin TL demek, 400 bin TL demek faizini doğru ayarlayamamak vatandaşa 'Bu evi yapma' demektir! Biz bu arkadaşlarımızın tamamını kutluyoruz. Karadeniz Bölgesi'ndeki gayretlerinden dolayı... Orada da bizim yurttaşlarımız var ama söz konusu İzmir ve Bayraklı olunca ellerinin, ayaklarının neden tutmadığını, neden adım atmadıklarını da anlamış değiliz. Neden İzmir’i Afet Bölgesi ilan etmediniz? 'Afet Bölgesi' diye bir tanım yokmuş, olmasın! Bu vatandaşın derdini Karadeniz’deki yurttaş gibi neden çözmediniz? Neyi bekliyoruz? Depremin vergisini kim topladıysa vatandaşın derdini çözecek merci orasıdır! Belediyelerin kredi bulma gibi bankalardan düşük kredi alıp depremzedeye verme gibi yetkileri yok ama siz bunu bir kararname ile bir gecede çözebilirsiniz. Mağdur yurttaşa 0 faizli kredi verdiğinizde bu ülke batmış mı olacak?’’ diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi