Konak Belediyesi’nin çocuklar için Çınarlı Rekreasyon Alanı içinde oluşturduğu ve İzmir Baba Sancar Maruflu’nun adını yaşatacak Sancar Maruflu Bilim Merkezi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenlenen törenle açıldı. Aynı zamanda Sancar Maruflu büstünün de açıldığı törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak ilçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Sancar Maruflu’nun oğlu Cevat Ziya Maruflu ve aile üyeleri, başta gazeteci Okan Yüksel olmak üzere Maruflu’nun dostları ve sevenleri, İzmir Türk Koleji’nin kurucusu olan Tatış ailesi üyeleri İTK Genel Müdür Yiğit Tatış ve Bahattin Tatış, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Sancar Maruflu büstünü yapan heykeltıraş Harun Atalayman, Konak Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, Konak Belediyesi semt merkezleri kursları ve Minikler Konağı öğrencileri ile aileleri ve öğretmenleri katıldı. Ukrayna Çocuk Halkoyunları ekibinin muhteşem gösterisiyle başlayan açılış töreni, 23 Nisan coşkusu içinde gerçekleşti. Başkan Batur, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu önemli günü dünyada ilk kez çocuklara armağan eden bir lider. Çocuklara çok değer veren, çocukların yetişmesi, onların çağdaş bir şekilde ülkelerine katkı sunması noktasında her türlü çabayı gösteren bir lider. Biz de çocukların çağdaş eğitim alması ve en önemlisi de Atatürk ilke ve inkılaplarından ayrılmadan bu eğitimlerini sürdürmelerine gayret ediyoruz” dedi.

MARUFLU: BABAMIN TEBESSÜMÜ BURADA

Sancar Maruflu Bilim Merkezi Açılış Töreninin ilk konuşmasını Maruflu’nun oğlu Cevat Ziya Maruflu yaptı. Cevat Ziya Maruflu, Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nin ve merkez girişinde yer alan Sancar Maruflu büstünün açılışının 23 Nisan gibi anlamlı bir günde gerçekleştirildiği için Başkan Batur başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Sancar Maruflu’nun hem İzmir’de bilime hem de çocuk ve gençlerin kenti geliştiren etkinliklerde aktif rol almasına katkı sağladığını hatırlatan Cevat Ziya Maruflu şöyle konuştu:

“1984’te Konak Belediyemiz kurulurken, babam da kurucu meclis üyelerindendi. Aynı zamanda İYTE’nin de kurucuları arasında yer almış bir kişi. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, özellikle Rusya, Amerika, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin uzay mücadelesi verdiği dönemde de müdür yardımcısı olarak fuarda görev yapıyordu. Kurduğu halkla ilişkiler firmasıyla da İzmir Fuarı’nın tüm istihdam gücü ve ekibini sağladı. Binlerce gencin fuarda görev almasını ve oluşturduğu, öncülük ettiği uluslararası organizasyonlarda İzmirli gençlerin aktif olmasını sağladı. Kendisi de Akdeniz Olimpiyatları’nın kültüründen geçmiş bir kişiydi. Bu bilim merkezine adının verilmiş olması beni, memnun etti. Abdül Başkanım çok özenerek seçti düşündü muhakkak. Abdül Başkanımı, bilim merkezine yaptığı yatırımla gençlerin amcası, küçüklerin dedesi; bizlerin de ağabeyi ve babası olarak görüyorum.”

Sözlerinin sonunda heykeltıraş Harun Atalayman’a da teşekkür eden Maruflu, Sancar Maruflu büstünün bir ilk olduğunu ve babasının tebessümünü çok iyi yansıttığını belirterek, “Bu bir ilk, babamın ilk temsili. Harun Atalayman’ın çok özenerek yaptığı büst, daha ilk aşamasında bile babamın tebessümünü yansıtabilmişti” dedi.

YÜKSEL: BİZİM COĞRAFYAMIZDA DOSTLUK VAR

Sancar Maruflu’nun eski dostu ve yol arkadaşı, gazeteci Okan Yüksel de duygu ve coşku dolu bir konuşma yaptı. Dostluğun, bu coğrafyanın kültürü olduğuna vurgu yapan Yüksel, Sancar Maruflu’nun kendi destanını, unutulmazlığını yazanlardan olduğunu dile getirdi ve “Bizim coğrafyamızda dostluk var. İzmir’de kendi destanını yazanlardan Sancar Maruflu, dernek, vakıf, platform çalışmalarıyla İzmir’de unutulmazlığını yazdı. Abdül Batur, bugün Sancar Maruflu adına bilim merkezi oluşturdu. Kendisine, başkanlığını ve temsilciliğini yaptığımız tüm sivil toplum kuruluşları adına teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmasını Nazım Hikmet Ran’ın Davet şiirini okuyarak ve “Merhaba” diyerek bitiren Yüksel, Sancar Maruflu Bilim Merkezi’ne Hanri Benazus’un çocuklar için hazırladığı “Atatürk ve Çocuk” kitabını armağan etti.

BATUR: ATATÜRK, GÜCÜNÜ HALKIYLA PAYLAŞAN BİR LİDERDİ

Törende konuşmasına “Bugün çok önemli bir gün” diyerek başlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da, tam 102 yıl önce, ülkenin içinde bulunduğu zor şartlarda, savaş ortamında ve hiçbir maddi desteği olmayan bir ülkede Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtığına ve Kurtuluş Savaşı neticelenmeden her türlü kararın meclis denetimden geçmesini sağlayan bir anlayışı getirdiklerine dikkat çekti. Batur, “Yani tek güçlü bir adam var ama gücünü her zaman olduğu gibi halkıyla paylaşan bir lider… Onun için çok önemli bir gün. Bu önemli günü dünyada ilk kez çocuklara armağan eden bir lider. Özellikle bu anlayışı da çok önemli. Çocuklara çok değer veren, çocukların yetişmesi, onların çağdaş bir şekilde ülkelerine katkı sunması noktasında her türlü çabayı gösteren bir lider… Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Meclis’in açılışında emek veren kahramanlarımızı ve Kurtuluş Savaşı’nda mücadele edip şehit düşen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ ÇAĞDAŞ EĞİTİM ALMALI”

Çocuklara armağan edilen bayram gününde Bilim Merkezi’ni açtıkları için çok mutlu olduklarını ifade eden Batur, Konak Belediyesi olarak çocuklara, gençlere ve kadınlara yönelik çalışmaları her zaman ön planda tuttuklarını vurguladı. Kadın, çocuk ve gençlere yönelik çok önemli çalışmalar yapılan semt merkezlerinin sayısını artırmaya ve merkezlerde pandemi nedeniyle kaybedilen zamanı telafi etmeye çabaladıklarını belirten Batur, özellikle dar gelirli ailelerin yaşadığı dezavantajlı bölgelerde, çocukların eğitimlerini daha iyi noktaya getirebilecek, ücretsiz kreşler açtıklarını da kaydetti. Bugüne kadar 4 kreş açtıklarını söyleyen Batur, bu sayıyı da iki yıl içinde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Batur, “Çocukların eğitimi, öğretimi ve geleceğe bakış açılarını değiştirebilmek bizim için önemli. Bizim amacımız çocukların çağdaş eğitim alması ve en önemlisi de Atatürk ilke ve inkılaplarından ayrılmadan bu eğitimlerini sürdürmeleri. Buna çok gayret ediyoruz” dedi.

“ÇOK GÜZEL BİR NESİL GELİYOR”

Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nin kurulmasında büyük emekleri olduğuna dikkat çekerek Tatış ailesine teşekkür eden Başkan Batur, şöyle devam etti:

“Özellikle bu bölgedeki çocuklarımızı, Konak sınırları içinde ilkokul ve ortaokul seviyesindeki tüm çocuklarımızı buraya getireceğiz. Teknolojik deneyler yapacaklar. Planetaryumdaki uzayla ilgili verilecek bilgileri burada çocuklarımıza tek tek sunacağız. Dönem bilgi çağı. Bilgi çağında çocuklarımızın bizden daha ileride olması lazım ki onu görüyoruz. Teknolojiyi çok çabuk benimseyen, çok çabuk ve hızlı bir şekilde projeler üretebilen, geleceğe bambaşka bakan yeni bir nesil geliyor. Çok güzel bir nesil geliyor. Bizim gayretimiz şu, karanlıklara değil, Atatürk’ün işaret ettiği Batı’ya dönük, çağdaş eğitimle onların gelecekte Türkiye’de söz sahibi olmalarını sağlamak. İyi bir eğitimle, Atatürkçü çizgide eğitimlerini sağlamak. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk diyorum.

“MARUFLU’YU UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Sancar Maruflu’yu da sevgi ve minnetle anan Başkan Batur, “Sancar ağabey, bu kente çok büyük emek veren, dostlarıyla kentin sıkıntısını da neşesini de paylaşan, vefa adamı olan güzel ağabeyimizdi. Son günlerinde bile her gün yeni bir şey ortaya koymaya çalışıyordu. İzmir’e emek verenleri hiçbir zaman unutmadı. Biz de onu unutmadık, unutturmayacağız” dedi

ÇOCUKLAR PLANETARYUMDA GEZEGENLERİ KEŞFETTİ

Konuşmaların ardından açılış törenine geçildi. Önce Sancar Maruflu’nun büstü alkışlar arasında açıldı, ardından bilim merkezinin açılış kurdelesi çocuklarla birlikte kesildi. Açılışla beraber Sancar Maruflu Bilim Merkezi’ne ilk kez adım atan çocukları karşılayan eğitmenler, onları merak uyandıran eğlenceli bir tura çıkardı. Kısa turun ardından çocuklar gezegenleri keşfettikleri planetaryumu deneyimledi. Öte yandan Başkan Batur, planetaryumun bilim merkezine kazandırılmasında emeği geçen Tatış ailesine plaket takdim etti.

Editör: Haber Merkezi