Halkların Köprüsü Derneği,Torbalı'da saldırıya uğrayan mültecileri ziyaret etti. Ziyarette konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, entegrasyon çalışmalarının başlamaması durumunda yeni Torbalı örneklerinin yaşanabileceğini vurguladı. 

Torbalı’nın Pamukyazı Mahallesi’nde geçtiğimiz hafta, bir çocuğun Suriyeliler tarafından dövülmesi söylentisi üzerine mülteciler tırpanlı, keserli saldırıya uğramış ve 30 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından yüzlerce mülteci kaldıkları çadır bölgesini terk etmek zorunda kalmıştı. 

İLGİLİ HABER: Torbalı'da Suriyelilere sopa ve tırpanlarla saldırdılar

Bıçakların ve sopaların kullanıldığı linç girişiminin ardından bir kez daha yollara düşen mülteci ailelerin bir kısmı yakındaki köylere yerleşirken bir kısmı da çevre ilçelere ve  Aydın’a gitti. Köylere yerleşen mülteci ailelerin bazıları, çadırları olmadığı için, şu anda açıkta yaşıyor ve eşyaları olmadığı  için zorluk yaşıyor. Halkların Köprüsü Derneği, saldırıya uğrayan Suriyeli mültecileri ziyaret ederek ilk ağızdan yaşanılan saldırıyı dinledi. Dernek üyeleri daha sonra yanlarında getirdikleri gıda, giyim ve temizlik malzemelerini dağıttı. Torbalı Kaymakamı ve İlçe Jandarma Komutanlığı ile görüşerek durum hakkında bilgi alan dernek üyeleri ileride benzer olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi. Mültecilerle dayanışmaya devam edeceklerini belirten dernek üyeleri çocuk şenliği ve mahalle toplantıları gibi etkinlikler düzenleyerek, Türkiyelileri ve Suriyelileri bir araya getirecek. 

Gözlemlerini Evrensel'e aktaran Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Torbalı’daki mülteci ailelerinin yalnız olmadığını belirterek şunları dile getirdi: “Kalan mülteciler tedirgin durumdalar. Evlerinden çıkamıyorlar. Mültecilerin yaşadığı korkulu anların etkilerini azaltmaya ve acil ihtiyaçlarını gidermeye çalışacağız, önceliğimiz bunlar. Toplumcu psikologlarla görüşüp yerelde gerilimi azaltacak etkinlikler düzenlemeye çalışacağız. Yeni bir çatışmalı duruma sebebiyet vermeden sahada olmaya devam edeceğiz. Bizim gördüğümüz kadarı ile maalesef Kızılay ve BM henüz bölgeye gelmemiş. Yerel yetkililer ise olayın basın tarafından abartıldığını, linç girişiminden ziyade mahalle kavgası olarak görüyorlar. Güvenlik sorunu olmadığını dile getirdiler. Biz de kendi gözlemlerimizi anlattık”   

Çocuk kavgasından linç girişimine giden sürecin arkasında 5 yıllık bir birikim olduğunu dile getiren Terzi şunları söyledi “Misafir gözüyle bakılan insanların kalıcı olduğunun farkına varan ve onların varlığından dolayı olumsuz etkilendiğini düşünen insanlar var. İşsizliğin ve kiraların artması Suriyelilere bağlanıyor. Türkiyeliler Suriyelileri avantajlı görüyor fakat Suriyeliler değil avantaj hayatta kalma mücadelesi veriyor. Gelecek kaygısı içindeler. Mülteci meselesine başta statü olmak üzere bir çözüm bulunmaz ve bu, devlet olarak halkla paylaşılmazsa bu tür gerilimler kaçınılmaz olur. Dün Torbalı’da oldu, yarın başka bir yerde olur. Dün çocuk kavgasından çıktı, yarın komşu kavgasından, işçi kavgasından çıkar. Mülteciler, sürekli olarak gereksiz yere siyasi nesne olarak kullanılıyor ve bunlar da toplumun aklını karıştırıyor. Torbalı devasa sorunun küçük bir kısmı.”

Halkların Köprüsü Derneği yerlerini terk etmek zorunda kalan mülteciler için 3 çadır temin edebildiklerini, hâlâ 10 çadıra daha ihtiyaç olduğunu belirterek sosyal medya üzerinde bir de dayanışma çağrısı yaptı. Ayrıntılar için www.halklarinkoprusu.org adresine bakılabilir.   

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi