Limanın üçte birlik bölümü sığınmacılara ayrılırken, diğer bölüme 5 günlük aradan sonra bugün tekrar feribot yanaştı. Limana yanaşan feribotu işgal etmelerinden korkulan sığınmacıların herhangi bir taşkınlıkta bulunmaması Yunan makamlarını rahatlatırken, bugün saat 23.10'da Midilli'den gelip Atina'ya devam edecek geminin ise Sakız Merkez Limanı'na mı, yoksa seferlerin kaydırıldığı Mesta Limanı'na mı yanaşacağı henüz netlik kazanmadı.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan anlaşma kapsamında 20 Mart'tan sonra Yunan adalarına geçen sığınmacıların iadesine karar verildi. Ancak, bu rağmen Yunan adalarına kaçak geçişler devam etti. Belirtilen bu tarihten sonra Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçen sığınmacılar, buradaki Vial Mülteci Kampı'nda tutuldu. Buradaki sığınmacıların 450 kadarı, Türkiye iadelerin başlayacağı 4 Nisan'a sayılı günler kala isyan etti. Türkiye'ye iade edilmek istemeyen sığınmacılar, geçen 1 Nisan'da kampın tel örgülerini yıkıp kaçarak, Atia'ya gitmek için Sakız Merkez Limanı'na yürüdü. Ada halkı ve esnafı tedirgin olup bu bölgede sokağa çıkmazken, işyerlerini de kapattı. Sisam- Kavala arasında yapılan gemi ve feribot seferleri de sığınmacıların limanda beklemeleri nedeniyle 39 kilometre mesafedeki Mesta Limanı'na yönlendirildi. Sığınmacılarrın bir bölümü adanın çeşitli yerlerine dağılırken, bir bölümünün de 5 gündür limanda bekleyişleri sürüyor.

TEL ÖRGÜ ÇEKİLMESİNE YARDIM ETTİLER
Bu durum nedeniyle gemi ve feribot seferlerinin yapılamaması, adadaki toplu ulaşım araçlarının kalkış- varış saatlerinin sürekli değişmesi nedeniyle bu kez de mağdur olan Yunan halkından tepkiler yükselmeye başladı. Bunun üzerine iç hat seferlerinin tekrar Sakız Merkez Limanı'ndan yapılmasına karar verildi ve dün akşam saatlerinde liman içine tel örgüler çekilip, sığınmacıların bulunduğu bölümden bağımsız üçte ikilik bir alan oluşturuldu. Tel örgülerin çekilmesine bazı sığınmacıların da yardımcı olmaları dikkat çekti. Sığınmacıların bu olumlu tutumu, limana gelecek gemilerin işgal edilebileceğini düşünen ada halkının biraz olsun rahatlamasına neden oldu.

Yunanlı yetkililer ise, gemilere giriş/çıkış yapan kamyon ve binek araçların mülteci çocukları için tehlike yaratttığı için limanın tel örgüyle güvenlik altına alındığını söyledi.

5 GÜN ARADAN SONRA GEMİ YANAŞTI
Tel örgülerin çekilmesiyle birlikte, Kavala - Midilli - Sisam - Sakız seferini yapan Helenic Deniz Yolları'na ait, Pire Limanı'na kayıtlı 'Mikonos Adası' adlı feribot, bugün saat 06.30'da, 5 günlük aradan sonra Sakız Merkez Limanı'na yanaştı. Güvenlik güçlerinin aldığı önlemler sayesinde korkulan olmadı ve sığınmacıların büyük bölümü tel örgülerin arkasında kendileri için ayrılan bölümde gelen feribota aldırış etmeden uyumayı sürdürdürdü. Bir kısmı da geminin gelişini uykulu gözlerle izledi.

'HUZUR İSTİYORUZ'
Limandaki sığınmacılar adına konuşan aslen Mardinli olan ancak uzun yıllar yaşadığı Suriye'den savaş nedeniyle ailesiyle kaçan Şahin Hüseyin şunları söyledi:

"Yunan makamları bizim taşkınlık yapacağımızı, limana gelen gemiyi işgal edip, saldırabileceğimizi düşündükleri için bu tel örgüleri çekti. Öyle bir niyetimiz olsa bu çiti aşmak sorun olmaz. Ama biz zaten savaştan, çatışmadan kaçmışız. Barış ve huzur istiyoruz. Göreceksiniz Yunanlılar'ın korktuğu olmayacak."

Çekilen tel örgü sonrasında sığınmacılar limanın üçte birlik kısmında kalırken, gemilerin yanaşması için yeterli alan yaratıldı. Yunanlı yetkililer, gemilere giriş/çıkış yapan kamyon ve binek araçların sığınmacı çocuklar açısından tehlike yaratttığı için, limanın tel örgüyle güvenlik altına alındığını belirtti.

Editör: Haber Merkezi