İZ GAZETE- İZ Televizyonu’nda Özgür Coşkun ile Gündem Özel programının konuğu Türkiye Otizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin oldu. Şahin, Federasyon’un amacından ve çalışmalarından, otizmde erken tanının öneminden ve verilen eğitimlerin yeterliliğine kadar pek çok konuyu anlattı. Federasyonu’nun kurulduğu günden bu yana önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Şahin, “Türkiye’de ilk Otizm Federesyonu’nu 2014 yılında kurduk. Birçok il de farkındalık yaratan seminer ve sempozyumlar düzenledik. Ailelerimize birebir eğitim verdik. Geçtiğimiz yıllardan Federasyonumuz Birleşmiş Milletler’de düzenlenen bir toplantı için davet aldı. Amerika’da konuşmacı olarak katıldığım toplantıda ülkemizi temsil ederek, güzel bir çağrı yaptık. İlk başta yaklaşık vakıf sayımız 30’a yakındı. Bugün 128’ye yükseldi. 2016 yılında da Türkiye Otizm Meclisi’ni kurduk. Resmi Gazete’de Ulusal Otizm Eylem Planı yayınlanmasına rağmen yürürlüğe girmesini hala bekliyoruz. Tek amacımız otizmli bireylerin geleceği için kaygılanmasını istemiyoruz. Çalışmalarımızı daha da iyi yerlere taşıyacağız” açıklamasında bulundu.

‘SABRI ÖĞRENİYORSUNUZ’

 Şahin, otizmli ailelerin ve çocuklarının toplum içerisinde kendilerini dışlanmış hissettiklerinin altını çizerek, “ Otizm bilimsel olarak nörolojik bozukluktur. Öncelikle size sabrı öğretiyor ve otizmli bireylerle onların parçası olarak yaşamayı öğreniyorsunuz. Hepimizin otizmle yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Türkiye’de 0 ila 11 yaş gurubu arasında 500 binin üzerinde otizmli çocuk var. Bir buçuk milyon civarında yaşlı ve gence otizm teşhisi konuldu. Özellikle sosyal alanlarda aileler otizmli bireylerle karşılaştıklarında kendi çocuklarını hemen geri çekiyor. Diğer ülkelerde eğitim seviyesinin iyi olunmasının bir sebebi de toplumdur. Burada çocukları normal gelişim gösteren ailelerimize büyük sorumluluk düşüyor. Otizmli bireyler toplumun bir parçasıdır. Toplum içerisindeki tüm insanlar otizmle yaşamayı öğrenmeli ve otizmli bireyleri soyutlanmamalılar” dedi.

 ‘EĞİTİM SAATLERİ AZ’

Türkiye’de otizmli bireylerin aldığı eğitimlerin az olduğunun altını çizen Şahin, “Normal gelişim gösteren bir çocuk haftada 30 saate yakın okulda eğitim görüyor. Otizmli çocuklarımız rehabilitasyon merkezinde haftada 2 saat eğitim alıyor. Gerçekten çok az. Eğitimi aldırmak pahalı ancak çocuklarımız için değer. Gerekli eğitimi alamayan çocuklarımız ne yazık ki bakımevine gönderiliyor. Buna karşılık 84 milyonluk ülkede otizmli bireyler için var olan bir tane bakımevi var. Gerçekten acı bir durum ve Pendik’teki bakımevi çocukların eğitimine uygun olmadığı için kapatılacak. Bakanlık bakımevindeki şartlar iyileşene kadar buradaki çocuklarımızı başka yere alarak nakledecek. Şartlar iyileşince geri getirilecekler. Ancak olay mekan değil, bakımevindeki personelin profesyonelliğidir” ifadelerini kullandı.

 ‘DEVLET DE SORUMLU’

Devletinde otizmli bireylerin bakımında üzerine düşeni yapması gerektiğini de sözlerine ekleyen Şahin, “Bir çocuk otizmli birey olarak dünyaya geldiyse sadece ailenin sorumluluğunda değildir. Devletin de üzerine düşeni yapması gerekir. Aileler devletten bu güveni alacak ki çocuklarımız iyileşecek. Ayrıca yerel yönetimlerde bu konuda koordineli çalışma yürütmelidir” dedi.

URLA’DA OTİZMLİ ÇOCUKLARA ÖZEL TESİS

Urla’da sahilinde otizmli çocukların sosyal hayat içerisinde var olmalarını katkı sağlayacak farkındalık projesinde de bahseden Veysel, “Toplum içerisinde yaşadığımız sıkıntıları birebir deneyimlediğim için otizmli çocuklarımız için Urla’da Altınköy sahilinde bir arazi kiraladık. Federasyon olarak bir şeyler yapmak istesekte şuan bir bütçemiz yok. Bunu sağlayabilmek adına kendi şahsıma şirket kurdum. Federasyonumuzla karşılıklı protokol imzaladık. Böylece kurduğumuz tesiste çocuklarımız günübirlik yaz kampı yapmış olacak Mayıs ayına kadar faaliyete geçeceğiz ve tüm halka açık olacak. Kampa gelen tüm çocuklarımız spor eğitimleri alabilecek ve sosyal hayat içerisinde var olacaklar. Aynı zamanda Tesis içerisinde bulunan cafemizde otizmli çocuklarımız çalışacak. Önemli bir farkındalık çalışması gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum” dedi

Editör: Haber Merkezi