Sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından bir tanesinin, döner sermayedeki adaletsizlikler olduğunu açıklayan Ekrem Özdemir, “Döner sermayeden doğan adaletsizliğin sıkıntısını sağlık personeli yaşıyor. Doktorlar da bu sıkıntıyı yaşıyor ama en fazla etkilenen grup sağlık çalışanları oluyor. Büyük hastanelerinin çok fazla personelin olması sıkıntı doğuruyor. Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları 10 yıldır değişmiyor. Sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye miktarı SUT fiyatlarına göre belirleniyor. SUT fiyatlarında artış olmadığında hastane fazla döner sermaye ek gelir elde edemiyor. Malzeme fiyatları 5-6 kat arttı. Ayrıca, döner sermayelerin içine bütün hastane giderlerini eklemeye başladılar. Döner sermaye dağıtım oranları azaldı. Performans yönetmeliği değişmediği takdirde sağlık çalışanlarına yeterli miktarda döner sermaye ödemesi verilemiyor. Bir havuzdan yüzde 40'ı dağıtabiliyor. Kat sayı oranlarına göre miktar belirleniyor. En büyük oranı hekimler alıyor. Böyle olunca, fazla personeli olan hastanelerde kişi başına düşen döner sermaye miktarı azalıyor” şeklinde konuştu.

Sendika olarak, döner sermaye miktarında adaletsizliğin önüne geçilebilmesi için devlete maaş bağlama önerisini sunduklarını ifade eden Özdemir, “Sendika olarak sağlık çalışanlarına sabit ödeme çıkmasını sağladık. Bu vesileyle çalışanlar biraz olsun rahatladı. Fakat yeterli değil. Döner sermayelerin kaldırılmasını, hastanede çalışan hekim, uzman hekim, pratisyen ve diğer personelin bir taban maaşı olmasını istiyoruz. Bu maaş sistemi getirilmediği takdirde döner sermaye ödemelerinin düzene gireceğine inanmıyoruz. Sağlık çalışanları, emeklerinin karşılığını almak istiyorlar, bunun için de adaletli bir performans sistemi uygulanması gerekiyor. Herkese eşit oranda döner sermaye ödeme sisteminin gelmesi gerekiyor” dedi.

Sağlık çalışanlarının aylık ortalama 3.000 lira maaş aldığını fakat bunun sadece 1.950 lirasının emekliliğe yansıtıldığını söyleyen Özdemir, “Sağlık çalışanları olarak emekli olduğumuzda maaşımızdan düşük maaş alıyoruz. Döner sermayelerimiz üzerinden de prim ödenmesini istiyoruz. Sağlık sen olarak bu sorunu masaya getirdik ama geçmedi. Döner sermayenin emekliliğe yansıtılmasını ve tüm çalışanlarımıza fiili hizmet zammı verilerek erken emeklilik hakkının tanınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Başkan Özdemir, hastanelerde istihdam edilen sağlık çalışanı personelinin %90-80 civarında olduğunu, atama sayısındaki düşüklükten dolayı personel eksikliği yaşandığını söyledi. Özdemir, “Sağlık Bakanlığı'nın, Maliye Bakanlığı’nı ikna ederek ek personel alması gerekiyor. Her yıl 10-15 bin personel alınıyor ama erken emeklilik hakkı olmadığından dolayı sıkıntı yaşanıyor. Milli eğitim Bakanlığı’na her 50 bin atama yapılırken, Sağlık Bakanlığı’na 10-15 bin personel alınıyor. Bu sayı hastaneler için yetersiz. Yıllık emeklilik oranını karşılamıyor. Hemşire sıkıntısı yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın personel açığını giderici bir yönetmelik geliştirmesi şart” dedi.

Eş durumundan atama konusunu da değinen Başkan Özdemir, “Son çıkan atama nakil yönetmeliğinde bazı değişiklikler yaşandı. Özel sektörde çalışanlar 1 yıl sigortalı olması durumunda sağlık çalışanı eş durumundan tayin ataması isteyebiliyordu. Sağlık Bakanlığı son çıkardığı yönetmelikle 720 gün sigorta prim sigorta ödenmesi zorunluluğu getirildi. Bu durum mağduriyet yarattı. Bu mağduriyetin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Ortada anayasal bir haksızlık var” şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının ve hastaların oldukça şikayetçi olduğu konulardan birinin de taşıma yemek sunulması olduğunu söyleyen Özdemir, “Bir hastanede yemek pişiriliyor, buradan başka hastanelere servis yapılıyor. Taşıma olduğundan dolayı yemek soğuyor ve bozuluyor. Her hastanenin kendi yemeğini pişirmesini talep ediyoruz. Çalışan ve hastaların bu şekilde daha mutlu olacağını düşünüyoruz” dedi.

Başkan Özdemir yeni dönemde İzmir Sağlık-Sen olarak İzmir’de 3 şubeye ayrıldıklarını belirterek, “Yönetim kurulumuzda dinamik bir yapı oluşturduk. Ekibimizde birçok hastaneyi temsil eden arkadaşlarımız var.  İzmir’de farkındalık yaratmak için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu. Ayrıca Özdemir, Sağlık-Sen üyelerinin her dakika sendikaya ulaşabilmelerini sağlamak için Whatsapp hattı oluşturduklarını açıkladı.  İzmir Sağlık-Sen Whatsapp Hattı: 0552 240 06 35

Editör: Haber Merkezi