DERLEYEN: TUĞKAN ÜSKÜP/ İZ GAZETE- İz Tv’de yayınlanan Pınar Teke ile Gündoğdu programının konuğu Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol oldu. Doğruyol, mevcut sağlık sistemi hakkında sorulan soruları cevapladı.

Geçtiğimiz günlerde görev başındayken öldürülen Doktor Ekrem Karakaya hakkında konuşan Doğruyol, “Çok üzgünüz. Sevdiklerinin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin. Her meslekte olduğu gibi sağlık sektörü ve çalışanlarında da hata payı vardır. Bunu insanların başına Demokles’in kılıcı gibi sallarsanız hata oranı artar. Bizim sağlık hizmetleri sunumumuz vatandaş memnuniyeti ve maalesef siyasi rant sağlama üzerine ilerliyor. Hastaneye giden hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Vatandaşlardan anlayış bekliyoruz. Biraz daha sağduyulu olmakta yarar var” şeklinde konuştu. . Ülkenin mevcut şartlarının masaya yatırılması gerektiğinin altını çizen Doğruyol, sağlık politikalarındaki birçok yanlışı anlattı. Doğruyol, “Aynı hızla gidersek 4-5 yıl içerisinde vatandaşlarımız kamudan sağlık hizmeti alamayacak” ifadelerini kullandı.

Herkes görevini yapsın

Konya Kayalar Cami İmamı Ahmet Güler’in doktorları hedef gösteren hutbe konuşmasına tepki gösteren Doğruyol, “İmamla ilgili suç duyurusunda bulunuldu. Biz onlardan sağduyu çağrısı beklerken onların bu ‘dövmez misin, sövmez misin’ çıkışı yakışmıyor. Cemaatin de buna tepki göstermesi gerekiyor. Hutbeler standart gönderiliyor. Onu okuyor ve iniyor din görevlisi. İmam arkadaşlarımız birleştirici rol oynamalı, siyasetten uzak durmalı. Bu tahrik edici cümleleri kurmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

Böyle bir sistem olamaz

Gündemi sık sık meşgul eden şehir hastaneleri hakkında konuşan Doğruyol, “Ortada hastane yok ama çevresindeki evler bitmiş bile. Hatta o inşaat kararı verilmeden arsalar parsellenmiş de olabilir. Şehir hastaneleri karşı olduğumuz bir sistem. Genelde şehirlerin dışında ve ulaşımı daha zor noktalarda. Hastaneleri kapatıyorsunuz, tüm şehri tek bir hastaneye yığıyorsunuz. Böyle bir sağlık sistemi olamaz. Mevcut hastaneler modernize edilebilir. İddia ediyorum, İzmir’de Şehir Hastanesi açıldığında sağlık sistemi en az 3 yıl kendine gelemeyecek, darmadağın olacak.” dedi.

Tek kriter siyasi torpil

Memur maaş zamları ile ilgili sürekli gündeme 3600 ek gösterge konusunda da açıklamalarda bulunan Ahmet Doğruyol, “Kurumdan kuruma ve memurdan memura bir değişkenlik olmaması gerekiyor. Maaşlara gelince zaten şu an hükümete yakın olan bir sendika var. 11 iş kolunun 11’inde de yetkili bir sendika. Suçu sendikaya mı atalım memurlara mı? Memur arkadaşlar maalesef bu noktada kendi iradeleriyle hareket edemiyorlar. Sözleşmeye sahip olabilmek için en üst pozisyondan en alt pozisyona tek bir kriter kaldı. O da siyasi torpil. Burada bir liyakat olması gerekiyor” dedi.

Aile hekimliğinde geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemeye de değinen Doğruyol, “Aile hekimliği çalışanlarımızın aldıkları maaşlar kayıtlı olan nüfus üzerinden ödeniyor. Alt sınır bin, üst sınır 4 bin şeklinde. Nüfus başına ücretlendirme yapılıyor. Son düzenlemeyle 3 bin 500’e çekildi nüfus. 500 kişilik yük kalkıyor fakat buna maddi bir düzenleme de şart” dedi.

Editör: Haber Merkezi