İZ GAZETE- Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaparak bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, pandemiden en çok etkilenen gruplardan biri olan sanayi işçilerinin, aşı programında öncelikle hale gelmesi gerektiği ifade edildi.

'SALGINLA YÜZ YÜZE KALDILAR'

Yapılan açıklamada, "İşçiler pandemi koşullarında çalışmaya zorunlu olarak devam ettiler. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Aşı Uygulanacak Grup Sıralaması” kapsamında öncelikli sektörler başlığı altında imalat sektöründe çalışan işçilerin neredeyse hiçbiri aşı kapsam programı içine alınmadığı görüldü. Aşı uygulama planında “öncelikli sektörler” gruplaması yapılmasına karşın uygulamada ise tüm işkollarında ve özellikle imalat sektörü salgın koşullarında durmaksızın çalışmaya devam etmiştir. İmalat sektöründe ve üretim bandında çalışan işçiler birçok sektörün aksine fiziksel olarak işyerinde bulunmaları zorunlu olduğundan salgınla daha da yüz yüze kalmak zorunda kalmıştır. Kayıt dışı ekonominin yaygın olduğu imalat sektöründe çalışan işçilerin birçoğunun işyerinde yetersiz önlemler altında çalıştığı salgın riskine çok daha fazla maruz kaldığı şüphesizdir. Pandemi koşullarında yüzlerce işçi aynı fiziksel ortamı paylaşmak zorunda kalmış ve işyerleri salgının yayılma alanlarından biri haline gelmiştir. İşyerlerinde alınan mühendislik ve teknik çözümler bir ölçüde etkili olduğu kabul edilse bile bu önlemler etkin kamusal tedbirlerle desteklenmemiş ve işyerlerinde salgının yayılımı engellenememiştir. Salgın ülke bazında yayılımı artarak devam etmiş ve sınırlı kısıtlamalara giderek salgınının artış ivmesi yavaşlatıcı tedbirlere başvurulmaya devam etmektedir. Salgının tam kapanmaya başvurularak mevcut gidişatının önemli oranda düşürüleceği bir uygulama bilim kurulunun tavsiyelerine rağmen hayata geçirilmemiştir" denildi.

'EN ÇOK FABRİKA İŞÇİLERİ ETKİLENDİ'

Açıklamada, "Mevcut covid-19 tablosundan en çok fabrikalarda çalışmaya devam eden işçiler etkilenmiştir. Fiziksel şartları kötü olan, basit havalandırmaya dahi sahip olmayan birçok işyerinde çalışan işçilerin ise daha fazla olumsuz etkilendiği şüphesizdir. Sokağa çıkma yasaklarına rağmen özel sektörde çalışanları bu kısıtlamadan istisna tutulmuş ve hafta sonları da işyerlerinde çalışmaya devam etmiştir. Özellikle emek yoğun sektörlerde ve bant usulü çalışma nedeniyle birbirine yakın mesafede çalışan hazır giyim sanayisinde çalışan işçilerin daha fazla Kovid-19’dan etkilendikleri görülmüştür. Gelinen süreçte işyerlerinde Kovid-19’a bağlı olarak birçok işçi hayatını kaybetmiştir. Bugüne kadar kaç işçinin Kovid-19’a bağlı hayatını kaybettiği ise belirsizdir" ifadeleri yer aldı. 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

"Öncelikli sektörler sıralamasında sadece tek bir imalat sanayi olarak gıda sektörü dışında hiçbir imalat sektörünün listede yer almaması oldukça düşündürücüdür" ifadeleri kullanılan açıklamada, "Halk sağlığının işçi sağlığını korunmasıyla sağlanabileceği göz ardı edilmiştir. Aralık ayında başlaması gerekirken takvimin çok gerisinde kalınmış olması ve aşı için yeterli tedarik sağlanamamış olması nedeniyle işçilerin uzun bir süre daha salgın riski ile yüz yüze kalacağı görülmektedir. Sağlık Bakanlığına çağrımızdır. Yeterli aşı tedariğinin sağlanarak bir an önce aşı programının hızlandırılması, nüfusun hızlı bir şekilde aşılama yaparken öncelikli sektörlere imalat sanayinde çalışan işçilerin eklenmesini istiyoruz. Üretime durmaksızın devam eden işçileri korumak ve öncelikli sektörler listesine imalat sektöründe çalışan işçilerin bir an önce aşı programına dahil edilmesi gerektiği açıktır" denildi

Editör: Haber Merkezi