İZ GAZETE- İZ TV’de yayınlanan Özgür Coşkun İle Sektör programının canlı yayın konuğu İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin ve Ege İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şerif Akbulut oldu. Laçin, İzmir’de bulunan 200 bin seyyar satıcının sıkıntılarını dile getirerek, kayıt altına alınarak çalışmak istediklerini söyledi. Seyyar esnaf satıcısının sayısının 6 milyon olduğunu belirten Laçin, İzmir Seyyar Satıcılar Derneği’nin kurulma amacını şu şekilde açıkladı: “İki ay içerisinde 10 bin üyeye ulaştık. Siyasetçilerimiz de bu süre de bizleri yalnız bırakmadı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Amacımız sokaklarda çalışan seyyar satıcıların kayıt altına alınmasıdır. Bizler sonradan var olmadık. Vergimizi ve belediyeye işgaliyemizi de verelim istiyoruz. Zabıtadan kaçmak istemiyoruz ve sosyal güvence talebinde bulunuyoruz” 

Seyyar satıcıların esnafın dostu olduğunu belirten Laçin, “Esnafımıza zarar vermek istemiyoruz. Esnafın dostu seyyar satıcılardır. Sabit esnafımızın asıl düşmanı alışveriş merkezleridir. Ayrıca kooperatiflerimizin bu süreçte var olma amacı da, aracıyı aradan kaldırmaktır.Hem çiftçinin emeğinin bedeli ödeniyor hem de halkımız ucuz ve kaliteli ürüne ulaşılıyor” açıklamasında bulundu.

İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, İzmir’de 200 bin sokak satıcısı adına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile de görüşme yaptığını dile getirdi. Laçin, “Kısa zaman önce Tunç Başkanımıza ziyarette bulunduk ve bizi çok iyi karşıladı. Bu projenin sürdürüldüğünü söyledi. Kendisi proje üzerine yeniden çalışıp, ‘birlikte yeniden görüşelim’ dedi. Başkanımızın konuşmasında umudu ve heyecanı gördük. Kendi üyelerimize bunları aktardığımızda onlarda çok sevindi. Kendisinin seçim zamanında verdiği sloganda hep arka sokaklar diyordu. ‘Arka sokaklarda bizler varız’ diyoruz. Kısa zamanda sokaklardaki seyyar satıcalar umuyorum huzura kavuşur. Kendisine her anlamda teşekkür ediyoruz” dedi.

Türkiye’de ilk kez hayata geçen ‘Seyyar Satıcılar Esnaf Meclisi’nin 10 bin üyesi bulunan  6 kooperatif ile 5 derneğin ortak kararıyla kurduklarını söyleyen Laçin, “Sokaklarda tek yumruk olmamız gerekiyor’ diyerek bir araya geldik. Kendi meclisimizi kurmamız gerekiyordu. Kooperatif başkanlarımızla böyle bir girişimde bulunduk. Tek isteğimiz kayıt altına alınmak, sosyal güvenceye kavuşmak. Meclisimize siyasetçilerimizi davet ediyoruz” dedi.

AKP ve MHP’li siyasilerinde kendilerine destek verdiğini dile getiren Laçin, “Sokaklar adına konuşmak gerekirse, içimizde her partiye gönül vermiş arkadaşımız var. Ancak parti gözetmeden bize katkısı ne olabilir düşüncesiyle yaklaşıyoruz. Meclisimizde aldığımız kararla da tüm partilerimizi ziyaret ettik” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteğini de aldıklarını söyleyen Evren Laçin, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin de seyyarın sorunlarını meclise taşıdıklarını belirtti. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’ya teşekkür eden Laçin, kendisine seyyar satıcıların sıkıntılarıyla ilgili ziyarette bulunacaklarını söyledi.

Sokak Ekonomi Şube Müdürlüğü’nün olduğu zamanda sıkıntıları için belediyeye giden seyyarın bir muhatap bulabildiğini söyleyen Laçin, “Sokak Ekonomi Şube Müdürlüğü kaldırılmadan önce sıkıntılarımızı ve taleplerimizi iletiyorduk. Üst makamlara ulaşıyordu. Çabuk muhatap bulabiliyorduk. Ancak 5 ay önce kapatıldı. Herhangi gerekçede gösterilmedi” dedi.

‘VERGİMİZİ ÖDEMEK İSTİYORUZ’

Ege İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şerif Akbulut, sistemin değişmesi gerektiğini söyleyerek, “Yıllardır kanayan yaramız var ve sistemin değişmesi gerekiyor. Kayıt altına alınarak, vergimizi ödemek istiyoruz. Sosyal güvencimiz yok. Tezgahlarımızı insan onuruna yakışır şekilde taşımak istiyoruz. Zabıta korkusu yaşamak istemiyoruz. Zabıtayla sokaklarda karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bizler üreticiden alarak halkımızla buluşturuyoruz. Pandemi döneminde dahi özellikle ihtiyacı olan vatandaşlarımıza evlerine kadar ürünlerimizi taşıdık” dedi.
Laçin son olarak konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sıkıntımız zabıtayla değil. Kayıt altına alacak olanlar iktidar ve yerel yönetimlerdir. Bu süreçte emeği geçen tüm siyasetçilere teşekkür ediyorum. Tunç Başkanımız yaptığı güzel birçok şey gibi bu konuda da güzel işlere imza atacağı umudundayız”  


 

Editör: Haber Merkezi