Birgün'den Uğur Koç'un haberine göre, 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe’nin darbeci askerlerle ilişkisi olduğu iddia edilen haberler yapan yandaş Sabah’ın Ege bölgesinde çıkardığı ‘Sabah Egeli’ gazetesinin muhabiri Ertan Gürcaner, 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bırakarak cezayı 5 yıl boyunca denetimli serbestliğe çevrildi.

‘AÇIKLIĞA KAVUŞMADI!’

Sabah Egeli gazetesinde, 17 ve 19 Ağustos 2016 tarihinde iki kez manşetten verilen haberlerde, Gökçe’nin darbe girişi ardından tutuklanan iki subayla daha önce çektirdiği bir fotoğrafın ‘ortaya çıktığını’ savunularak “Çankayalı Gökçe FETÖ’cülerle Beraber” ifadeleri kullanılmıştı. Haberde, fotoğrafın “2014'ten sonra olduğu bilindiği, ancak 15 Temmuz'dan ne kadar süre önce çekildiğinin henüz belirlenemediği” iddia edilerek, “Gökçe'nin samimi pozlar verdiği iki darbeci eski generalle ne tür bir ilişkisinin bulunduğu henüz açıklığa kavuşmadı” ifadeleri kullanılmıştı. Haberden sonra ise Gökçe hakkında inceleme başlatılmıştı.
Oysa ki söz konusu fotoğraf, 21 Mayıs 2015 tarihinde Hava Kuvvetleri'nin kuruluşunun 104'üncü yıldönümü nedeniyle Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü'nde gerçekleştirilen kutlama törenleri öncesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede yapılan yol, otopark ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalar devam ederken çekilmişti.

FOTOĞRAF, GÖKÇE’NİN HESABINDAN ALINMIŞ

Haberlerin ardından Buğra Gökçe’nin şikayeti üzerine açılan dava geçen Perşembe günü karara bağlandı. Duruşmada konuşan Buğra Gökçe’nin avukatı Burak Güner, fotoğrafın darbe girişiminden bir yıl önce mayıs ayında çekildiğini belirtti. Söz konusu fotoğrafın Gökçe’nin sosyal medya hesabında bulunduğunu belirten Avukat Güner, görselin bu hesaptan alınarak kasıtlı biçimde kullanıldığını belirtti.
Sabah muhabiri Ertan Gürcaner’in avukatı Özlü Özgür ise, fotoğrafın sosyal medya hesabından alınmadığını savundu, müvekkilinin “eleştirme ve sorgulama” hakkını kullandığını öne sürdü.

1 YIL 15 GÜN HAPİS

Duruşmada kararını açıklayan Mahkeme, Sabah Egeli muhabiri Ertan Gürcaner’in “basın yoluyla asılsız haber yaparak hakaret ve iftira suçlarını işlediğine” hükmetti. Gürcaner hakkında 1 yıl 15 gün hapis cezasına hükmeden mahkeme, daha sonra hükmün açıklanmasını geri bırakarak cezayı 5 yıl boyunca denetimli serbestliğe çevirdi.

Editör: Haber Merkezi