AFİFE NUR YILDIZ/İZ GAZETE Açılışta konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “ İzmir’in kalbi Konak; yaklaşık 400 bin nüfusu, çeşitli din, dil, ırkları içinde barındıran, hemen hemen tüm etnik kökenli yurttaşlarımızın yaşadığı bir ilçe. İlçemizde yaklaşık 60.000 Roman vatandaşımızın yaşadığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı. Roman vatandaşlarının eğitim, çalışma, barınma, sağlık sorunlarına değinen Batur,  “Romanlara Yönelik Eylem Planı’na uygun olarak, roman vatandaşlarımız için okuma yazma, yaratıcı drama, tiyatro, müzik, kültür- sanat alanlarında birçok eğitim verilecektir” dedi.  Abdül Batur, Konak Belediyesi’nin söz konusu eylem planı doğrultusunda tüm çalışmaları bünyesinde bulundurduğunu ve iş birliği içerisinde eylem planında yer alan stratejilere yönelik çalışmaların gerçekleştirdiğini belirtti. Batur, “Özellikle Zeytinlik Mahallesinde bulunan 7 katlı semt merkezimiz tamamen Roman vatandaşlarımıza yönelik çalışmalara ve faaliyetler için kullanılmaktadır. Tüm bu çalışmalarımızı Roman Dernek ve STK’larıyla yürütüyoruz” şeklinde konuştu. 

‘ROMAN OLMAK SUÇ DEĞİLDİR’

Roman vatandaşların içinde bulunduğu dışlama, ötekileşme sorunlarını vurgulayan Batur,” Roman olmak dün zordu, bugün ise düne göre daha iyi olsa da yetersiz, 15.yüzyıldan itibaren horlandınız, sindirildiniz, ne yazık ki birçok ülke de zulüm gördünüz” ifadelerini kullandı. Romanlar için istihdamın çok az oranda olduğunu belirten Batur,” Eğitim ve öğretim kurumlarıyla bağlarınız çok zayıf. Eğitim de fırsat eşitliğinden yararlanamıyorsunuz” dedi. Roman dostu bir belediye olduklarını söyleyen Batur,”Sizler yaşamın rengisiniz, kendinize özgü yeteneklisiniz. Sizlerle yaşamak, sizlerin Belediye Başkanı olmak ayrı bir güzel” şeklinde konuştu.

‘EŞİT, ADİL VE BARIŞÇIL BİR HAYAT HERKESİN HAKKIDIR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç  Soyer, açılışta yaptığı konuşmada Roman vatandaşlara yönelik eşitsizliklerin kırılmasının önemine değinerek, “Hiç şüphemiz yok ki bu merkez mahallenin yaşamına çok şey katacak. Büyükşehir olarak çeşitliliği, bu kentin zenginliği olarak görüyoruz. Tüm dezavantajlı grupların eşitsizliğini ortadan kaldırmak amacıyla eşit yurttaşlık mümkündür diyoruz” diye konuştu. Pandemi döneminde Roman Müzisyenlere  destek verdiklerini söyleyen Soyer,” Pandemi döneminde Roman Müzisyenlere destek oluyoruz, yine güvencesiz işlerde çalışan Roman hemşerilerimizin yarasına derman olmaya çalışıyoruz. Amacımız herkesin birbirine saygı duyduğu ve ortak gelecek kaygısıyla yaşadığı bir kent yaratmak” dedi. İzmir’in demokrasi ve insanlarıyla anılmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Soyer, “Tüm bunları yapmamızın çok temel bir amacı var. Bu projenin Roman mahallelerimizin kalkınmasında önemli bir katkısı olacağına inanıyorum. Şunun sözünü vermek istiyorum. İzmir’i dünyanın en büyük Roman dostu kenti yapmak için canla başla çalışacağız” şeklinde konuştu.

‘BURADA DÜNYANIN EN İYİ MÜZİSYENLERİ YETİŞECEK’

CHP’nin Roman İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Roman Günü’nü kutlayarak, “Dünyanın en neşeli, en özgür, en eşit ve adaletli insanları iyi ki varsınız. Romanlar o kadar neşeli ve adil insanlardır ki tarihleri boyunca hiçbir savaşta taraf olmamış ve toprak mücadelesine girmemişlerdir” dedi. Roman vatandaşların tek talebinin eşit yaşam hakları olduğunu vurgulayan Purçu,” Biz adalet, özgürlük ve barış istiyoruz. Romanların kendi içinde ciddi bir yardımlaşma ve dayanışma vardır” diyerek Tepecik’te tarihi bir günün yaşandığını belirtti. Artık Roman dostu büyüklerinin olduğunu söyleyen CHP’li Purçu, “Artık biz, yeteneklerimizi, kültürümüzü herkese  tanıtmak istiyorduk ve tanıtıyoruz. Bugün rüya gibi bir gün. Burada yapılan hizmet çok değerli. Tepecik tarihinde ilk defa Roman Kültür Merkezi açılıyor. Burada dünyanın en iyi müzisyenleri yetişecek. Açılacak arşiv ile İzmir, dünyanın kültür merkezi olacak” dedi.

‘İZMİR, TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR KENT OLACAK’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Karaca, Romanlar için yapılan çalışmalardan çok etkilendiğini dile getirerek, “ Yaptığımız her şey geleceğe dair iz bırakacak olumlu bir iştir. Buradaki emeğe çok saygı duydum” dedi. İzmir’in örnek bir kent olduğunu ifade eden Karaca,” Türkiye ya İzmir’e benzeyecek ya da çok karanlık bir yere gidecek” şeklinde konuştu. Yapılan her çalışmanın, her adımın takipçisi olacaklarını, yapılmayanların ise eleştiricisi olacaklarını sözlerine ekledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise, CHP iktidara geldiğinde, Roman Bayramı için kanun sözü vererek, “Biz bunu yapacağız. Roman vatandaşlarımız eşit eğitim, yaşam ve barınma hakkına yani Türkiye’deki dini, dili, inancı, ırkı yani ne olursa olsun eşit haklara sahip olacağı demokratik bir Türkiye’yi hep birlikte kuracağız. Türkiye’ye sizlerle birlikte huzur getireceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi