İzmir’in içinde olduğu bölgeler için hava durumunun potansiyel tehlikeli olduğunu gösteren "sarı" ve tehlikeli olduğunu gösteren "turuncu" renklerle uyarıda bulunuldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kuvvetli meteorolojik hadiseler öncesi hazırlanan ve yayımlanan uyarıların renk kodları sistemiyle duyurulması için "MeteoUyarı" uygulaması hafta sonunda devreye alındı. Kurumun "www.mgm.gov.tr" internet sitesinde başlayan uygulamayla hava durumu artık renkli uyarı sistemiyle veriliyor. Hazırlanan "Türkiye için uyarı durumu" haritasında her il ve ilçe, şiddetli meteorolojik hadise riskine göre, kırmızı, turuncu, sarı ya da yeşil renklerden biriyle gösteriliyor. Böylece, kullanıcıların karşısına renkli bir ülke haritası çıkıyor.

İZMİR’DE TURUNCU ALARM

MeteoUyarı sisteminde ilk renkli uyarı da Marmara ve Kuzey Ege için yapıldı. İzmir için ise hava durumunun tehlikeli olduğunu gösteren "turuncu" ile uyarı yapıldı. İzmir’de özellikle kuzey ilçelerinde fırtına ve gök gürültülü şiddetli yağış bekleniyor. Çarşamba ve Perşembe günü ise yağışların etkili olması beklenirken sıcaklıklar kuzeybatı ilçelerinden başlayarak düşecek ve il geneline yayılacak. Sıcaklıklarda 8 dereceye varan düşüşleri yaşanacak. 3 günlük dilimde ise metrekareye 35 ila 80 kilogram arasında yağış düşmesi öngörülüyor.

RENKLİ UYARILARIN ANLAMLARI

MeteoUyarı uygulamasında kullanılan renklerin anlamları şöyle: Kırmızı, havayla ilgili "çok tehlikeli durum"un olduğunu gösteriyor. Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edildiğinde bu renkle uyarı yapılıyor. Haritada kırmızı rengin olduğu yerde büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit edecek nitelikte kabul ediliyor. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin bu durumda sıklıkla takip edilmesi önem taşıyor. Turuncu, havayla ilgili "tehlikeli durum"larda kullanılıyor. Bu renkte tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla gerçekleşmiyor. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Çok tedbirli olunması, güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin takip edilmesi gerekiyor. Sarı, havada "potansiyel tehlike durumu"na işaret ediyor. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunuluyor.

Editör: Haber Merkezi