YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni derece ile bitiren Sezen Zambak (23), 16 Eylül 2019 tarihinde kampüs içerisindeki yoldan karşıya geçmeye çalışırken, çiçekleri sulayan Vehbi B. idaresindeki traktörün çarpması neticesinde olay yerinde hayatını kaybetmişti.

SÜRÜCÜ SERBEST!

Kamera görüntüleri ve olay yeri incelemesi yapan ekipler ‘kaza tespit tutanağında’, yolu tamamlamasına sadece 2 adım kalan Sezen Zambak’ın 'kusursuz' olduğunu, şoför Vehbi B.’nin ise ‘tam ve asli kusurlu’ olduğunu bildirmişti. Savcı ise iddianameyi hazırladıktan sonra sanığın tutuklanması talebiyle mahkemeye göndermişti. Kazadan sonra gözaltına alınan ve hakkında ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, yüzde 100 kusurlu olduğu belirtilen traktör sürücüsü Vehbi B.’nin ifadesinin ardından serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

‘BASİRET BAĞLANMIŞ’

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bir gazetenin canlı yayın konuğu olan Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak, tutanaklarda yüzde 100 suçlu olduğu belirtilen şoförü de savunarak skandal açıklamalarda bulundu. Rektör Budak, “İnancımız gereği kader ve kaza Müslüman olmamızın gereği, buna tabiyiz yani. İnsan isterki trafik kazaları olmasın. Olayın kamera kayıtları da var, hukuk ve adli süreçler takip edecek. Çok yavaş bir traktör ve 8-10 km hızda olduğu tespitli. 50-100 km hızda gitmiyor. Çok üzgünüm ama bir otoyol, bir sürat olması değil. O anda şoförün ve öğrencinin birçok nedenden dolayı birbirini görmemesi, bunlar tabi basiret bağlanmış diyelim. Ama çok üzgünüz yani.” ifadelerini kullandı.

‘NASIL BİR HAKİMSİN?’

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Zambak ailesinin avukatı Turan Aras ise, “Rektör Necdet Budak’ın ne dediği hiç önemli değil. Hakim önünde etkili olmuş olabilir mi? Belki de olmuştur onu bilemem ama burada hukuka güveni zedeleyen bir durum var. Bu kişi yüzde 100 kusuru ile pırıl pırıl genç bir kızın ölümüne neden olmuş ve ihmali de çok ağır” dedi. Aras, “Savcı tutuklama istemiş, hakim tutuklamamış. Savcı itiraz etmiş, hakim yine tutuklamamış. Sorumsuz birisi kasta yakın taksiriyle bir kazaya neden oluyor ve sonrasında elini kolunu sallayarak geziyor. Önemli olan bu. Burada ihmal çok ağır. Kamera görüntülerinde de var. Yanına 2 adam almış, onlarla sohbet ediyor, önüne bile bakmıyor. Böyle bir ağır ihmal affedilir mi? Sen nasıl bir hakimsin, senin kızın olsa tutuklamayacak mıydın?” ifadelerini kullandı.

‘NE ACELESİ VAR?’

Dosyanın şuan adli tıpta olması sebebiyle hiçbir talepte bulunamadıklarını da belirten Turan, “Hakim, dosya önüne gelir gelmez kusur incelemesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi Başkanlığı’na göndermiş. Bunun ne acelesi vardı? Keşif yap, olayı bir incele, ondan sonra dosyayı adli tıpa gönder. Niye acele ediyorsun? Olayın basına yansıyacağını biliyor o yüzden bir an önce bitsin istiyor. Hiçbir hakimden art niyet bekleyemeyiz ama kim olursa olsun bu olayda tutuklama vermeliydi. Savcı, kaza raporunda Sezen’in kusursuz, şoförün ‘asli tam kusurlu’ olduğunu yazıyor. Böyle bir kişiyi nasıl serbest bırakırsın?” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi