BUĞRA KIZILKARA/ İZ GAZETE-  İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Eşrefpaşa Hastanesi’nde Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şubesi Kadın Komisyonu, toplu iş sözleşmesinde kazanılan regl iznini kullanamadıklarını ifade ederek bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘KAZANILMIŞ BİR HAK’

Açıklamayı gerçekleştiren 2 No’lu Şube Mali Saymanı Zeynep Zarıçlar, “Bundan tam 165 yıl önce ağır çalışma koşullarına karşı yapılan ilk büyük kadın direnişi olan 8 Mart yaklaşırken, bugün demokrasi belediyesi olarak anılan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Eşrefpaşa Hastanesi’nde toplu iş sözleşmemizde bin bir emekle kazandığımız regli iznimizi kullandırtmayan bir anlayışla karşı karşıyayız.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in kadın İstihdamına ve pozitif ayrımcılığına verdiği önemi ve değeri görürken altında görev yapan bürokratların bu tavrı kabul edilemez” dedi.

‘BU MESAJ KABUL EDİLEMEZ’

Regli iznini düzenlenmesine karışan ve sorun çıkaran başhekimin bu tavrını kabul etmediklerini dile getiren Zarıçal, “Kasım ayından bu yana masada çözmeye çalıştığımız sorunla ilgili Başhekimle yaptığımız görüşmelerde maddeyi kendisince yorumlayarak izin kullandırmayacağını tarafımıza iletti. İZENERJİ ailesinde görev yapan yaklaşık 2 bin kadının kullandığı ve hiçbir şekilde sorun yaşamadığı regli izni maddemiz, sadece başhekim tarafından farklı yorumlanıyor” denildi.

'KABUL ETMİYORUZ'

“Gerekli yazışmalar ve görüşmeler yapılmasına rağmen kadın emekçilerimize atılan mesajı aynen okuyorum” diyen Zerçal, yazılan mesajı şu şekilde duyurdu:

“İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından hastanemize gelen regl izini ile ilgili yazıya istinaden memur ve şirket personeli çalışanlarımızın yazıda belirtildiği gibi önceden talep edemeyecekleri; regl döneminde kullanabilecekleri hamilelik, geçirilmiş ameliyat, menopoz vs. gibi nedenler ile regl olmayanların talepte bulunamayacakları, diğer personele regl olduğu dönemde idaremize başvurması halinde iş yoğunluğuna göre kolaylık gösterileceği duyurulur.”

Zerçal, “Bir başhekimin kadınların regli olup olmadığını sorgulaması, hangi günler regli olup olamayacağına karar vermesi, kadınlardan ispat beklemesi, kadın arkadaşlarımıza güven yoklaması yapması ve kadıların sağlık sorunlarının dillendirildiği bu ayrıştırıcı dili kınıyor atılan bu mesajı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin fedakârlığına vurgu yapan Kadın Komisyonu; bu dönemde sağlıkçı kadınlara karşı yapılan bu tavra yönelik, “Buradan Başhekime sesleniyoruz. Yaşadığımız ülkede her gün kadına yönelik taciz, tecavüz, kadın katliamlarına uyanırken, başımızda bulunan iktidar kadınların hak ve özgürlüklerinin kısıtlamak için elinden geleni yaparken ve biz bununla mücadele ederken; demokrasinin beşiği olan bir şehirde, toplu iş sözleşmemizle kazanmış olduğumuz hakkımızı size ve egonuza yedirmeye niyetimiz yok. Bu konuda yeterince bekledik ve düzeltilmesi için zaman verdik” diye konuştu.

“Mart ayından itibaren bütün kadın arkadaşlarımız idareye dilekçelerini bırakarak regli izinlerini kullanacaklar” ifadeleri yer alan açıklamada, “Bunun sadece bir uyarı eylemi olduğunu, kadın arkadaşlarımıza bu konu ile ilgili bir yaptırım yapıldığı takdirde bir 8 Mart mücadelesinin 2. ayağının Eşrefpaşa Hastanesi olacağından emin olabilirsiniz” ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi