HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, basına yansıyan haberler neticesinde referandum kampanyaları sırasında örtülü ödenekten yapılan harcamalar ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle bir önerge verdi. 

Doğan, örtülü ödenek harcamalarının 16 Nisan referandumu öncesinde rekor bir artış göstererek bir çok bakanlığın bütçesini geride bırakmasının nedenini sordu Başbakan Binali'ye sordu. Referandum tarihinin belli olması ve kampanyaların netleşmesi sonrasında gerçekleşen harcamalarda örtülü ödenekten Başbakanlık bütçesinin yaklaşık yarısının harcandığı söyleyen HDP'li vekil, Şubat ayında örtülü ödenekten yapılan harcamaların TBMM, MİT Müsteşarlığı ve bir çok bakanlığın aylık harcamalarının üstünde olduğunu söyledi. 

Müslüm Doğan'ın soru önergesinin tam metni şöyle;

Basına yansıyan haberlerde örtülü ödenek harcamalarındaki rekor artışın referandum kampanyasıyla ilişkisi nedir? Referandum kampanyalarına örtülü ödenekten harcanan miktar ne kadardır? Bu paranın nereye gittiğini kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz? 

Örtülü ödenekten yapılan harcamanın, TBMM, bazı bakanlıklar ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın harcamalarını geride bıraktığı iddiaları doğru mudur?

Taşımalı sistemle yakın civarlardan mitinglere getirilen vatandaşlarımızın ulaşımı, verilen kumanya, köfte ekmek gibi yiyecekler hangi bütçeden karşılanmaktadır?

Vatandaşlarımız evlerine nasıl ekmek götüreceğinin kaygısını yaşarken, örtülü ödenekten bu denli har vurup harman savurmanın mantığı nedir?

Asgari ücrete yılda %5 zam yapılırken örtülü ödenekte %65 artış yapmak sizce adil midir?

Örtülü ödenek harcamalarındaki artışın çok ciddi boyutta olması ödeneğin, amacı dışı kullanımının yaygın hale gelmesinden mi kaynaklanmaktadır?

Başbakanlık görevine geldiğiniz tarihten bu güne kadar örtülü ödenekten hangi gerekçelerle ne kadarlık harcama yapılmıştır?

2014-2017 yılları arasında örtülü ödenekten ne kadar harcama yapılmıştır?

 

 

Editör: Haber Merkezi