GÜLSEN CANDEMİR - İzmir adliyesine; çocuğa yönelik, fiziksel ve cinsel istismar başvurularının neden çok olduğunu İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Cansu Bildirici ile konuştuk. Emniyetten aldıkları verilere göre İzmir’de bu konuda çok şikâyet olduğu bilgisini doğrulayan Bildirici, sayının korkutmaması gerektiğini, aksine çocukların sessiz kalmamasına sevindiklerini ifade etti.

18 yaş altı çocuklara yönelik işlenen her türlü şiddet olayında İzmir suçun en çok olduğu il olarak görünüyor. Rakamları değerlendiren Avukat Cansu Bildirici “İnsanların olayı gizlememesi nedeniyle başvuru oranı bu kadar yüksek. Biz bu konuyla ilgili bilinçlendirme amaçlı çok eğitim yaptık. Yaptığımız eğitimlerde çocuklara susmamaları gerektiğini söylüyoruz, onlara haklarını hatırlatıyoruz. Onlara her durumda hukuki destekte bulunacağımızı anlatıyoruz. Sadece çocuklara değil, velilere, öğretmenlere de eğitimler yaptık. Çocuk, gençlik eğitim merkezlerinde bu konuda bilinçlendirici eğitimler verdik. Diledikleri an bize telefonla ulaşabiliyorlar. Sadece onlara değil tüm vatandaşlara da açık telefonumuz. Yönetim Kurulu üyelerimizi doğrudan arayabiliyor herkes. Adliyeye gelemiyorsa bile yönlendirip hukuki desteği her durumda sağlıyoruz” diye konuştu.

TÜMÜNÜN NEDENİ DUYGUSAL İSTİSMAR

“Sadece İzmir barosu çalışmıyor, sivil toplum örgütleri de bu konuda mesai yapıyor. Bunların tamamı insanların sessiz kalmamasını sağlıyor. Baro tabi daha güvenilir bir kurum. Çocuğun üstün yararını gözetiyoruz, çocuğun ve ailenin kimliğinin gizli kalmasını önemsiyoruz. Şikâyetçi olan ailenin tüm haklarını göz önünde bulunduruyoruz. O nedenle başvuru oranı diğer illere göre bir hayli yüksek.” Diyen Bildirici; fiziksel, duygusal, ekonomik istismarların tamamının altında duygusal istismar yatıyor. Çocuk her durumda duygusal istismara maruz kalıyor. Cinsel istismar vakalarının yanı sıra, ilgi ve bakım yükümlülüğünün ihlali de görünür oranda yüksek” şeklinde konuştu.

CMK AVUKATLARINA ÖZEL EĞİTİM

Çocuğa yönelik istismar davalarında çocuğun haklarının korunması ve yüksek yararı için çalışma yaptıklarını açıklayan Baronun Yönetim Kurulu Üyesi Cansu Bildirici “CMK sistemi içinde ayrı bir bölüm oluşturuyoruz. Çocuk İzlem Merkezi’nden gelen görev taleplerine bu konuda özel eğitim alan avukatlar bakacak bundan sonra. Bu konuda özel eğitim alan avukatlar, hem İzlem Merkezi’nde oluşmuş aksaklıkları giderecek, hem de maddi gerçeği çıkarmak için yapılan ve çocuğun üstün yararına zarar verecek durumları engelleyecek. Çocukların korunduğu kararların çıkması için çaba harcıyoruz. CMK avukatları bir günlük eğitim alarak, çocuk istismarı davalarında görev alacak. Eğitim almayanlar görev alamayacaklar” diye önemli bir bilgi verdi.

Editör: Haber Merkezi