İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) İzmir  eski Milletvekili Zeynep Altıok,İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Huriye Serter Can TV Rohat Emekçi ile  Can’da Gündeme katıldı.

‘İZMİR CUMHURİYET KENTİ’

İzmir’in sosyopolitik durumundan bahseden Zeynep Altıok,  “Yapılan çeşitli araştırmalarda, sosyal demokrat belediyelerin yönettiği yerlerde insanların mutluluk oranları diğer yerlere göre çok daha yüksek. Bunun sebebi barışçıl, eşitlik, adaletli yönetim anlayışı ve sosyal devlet anlayışının yerel kentlerde hissedilen sosyal adalet uygulamalarının katıklarıyla ilgili bir şey. Sadece insanların geçmişten getirdikleri kültürleri bu topraklarda yerleşmiş olan karşılıklı anlayış, hoş görüş ve birlikteliktir” dedi.

‘İZMİR’İN FARKI…’

Altıok, “Bugün baktığımızda baskıcı devleti en üst kademeden devleti yöneten kişilerin azında ve bir arada yaşama kültürü cümlesi var.  Ama İzmir’in farkı, o cümlenin altının doluludur. Genel itibari ile İzmir’in kodlarına baktığımızda İzmir Cumhuriyet kenti, Cumhuriyetin tüm niteliklerini günlük hayatın içerisine taşımış bir kent. Hepimizin burada yaşarken daha ayrıcalıklı hissetmemiz, Cumhuriyetin ayrıcalığıdır. Aydınlanmanın, gelişimi, ilerlemenin ayrıcalığıdır. Bunun Türkiye ayrıcalığı olması Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KADINLAR BİRBİRİNİN ELİNDEN TUTTUĞUNDA BİRAZ DAHA GÜÇLENİYORLAR’

Huriye Serter,49 tane sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesinin zaman zaman zorlanmalarına sebep olduğunu ifade ederek, “Herkesin farklı kademlerde yerleri var. Kimin daha çok bilgiye ihtiyacı var, kimin bir yerde toplanma ihtiyacı var.  Kiminin bir araya gelme ihtiyacı var. Bizim içimizdeki STK’lerin tabii ki farklı farklı problemleri var.  Ama o problemleri aşmak içinde biz, her zaman bir arada olmayı o özümüze sahip çıkmayı, aidiyet duygusunu, değerlerimizin en başında koyuyoruz. Ve birbirimize yardım etmek gibi de bir özelliğimiz var.  Kadınlar birbirinin elinden tuttuğunda biraz daha güçleniyorlar. Sorunlarımız yok mu tabii ki var. Girişimci olmak isteyen kadınlarımızda pek çok sorun yaşıyoruz. Eğitime, bilgiye, finansa ulaşacaklarını bilemiyorlar.  İş yerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini anlatmakta zorlanıyoruz, çaba sarf etmek istiyoruz, kanaat önderi kadınlarımızın sayısını artırmak istiyoruz” dedi.

‘BU ÇİZGİDE BİR YEREL GAZETEYİ TÜRKİYE’NİN BİRÇOK YERİNDE YAŞATABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Programda, basına yönelik sansürden bahseden Kartal, şöyle konuştu: ”İz Gazete olarak biz İzmir’deki tüm çevrelerin, siyasi partilerin, odaların haberlerini olabildiğine özgürce yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de dâhil olmak üzere büyük bir tartışma ortamı var. Büyükşehir’in projeleri hakkında eleştirilerimiz de var, rahat yazabilme alanımız var. Ben dört yıldır İzmir’de gazetecilik yapıyorum ve en sık söylediğim şeylerden biri şu: “Bu çizgide bir yerel gazeteyi Türkiye’nin birçok yerinde yaşatabilmek mümkün değil. Siyasi olarak, ekonomik olarak da yaşatabilmek mümkün değil. Daha ağırını düşünün, Kıbrıs’taki bir yerel gazete, Cumhurbaşkanı ile ilgili bir yazı yazdığı için taşlandı, ofisi basıldı. Neler yaşanmıyor ki.  Türkiye inanılmaz bir baskı altında. Zaten ulusal medyanın tamamı kontrol altına alınmış durumda, yerel medyanın yaşabilmesi çok daha zor. Yerel gazeteler, ekonomik olarak sıkıştırılıp otosansürle ya da siyasi baskılarla zorlanıyor. Burada bu anlamda da özgürlük alanı yaratıldığına ben eminim, iknayım. Yine de baskılar oluyor mu, oluyor.  Siyasi iktidar, İzmirli gibi düşünen- o çizgiden eleştirileri olan gazetelere, vergi denetimi, siyasi baskı, bazı gözaltılar, tehditler uyguluyor… Bunların toplamı, Türkiye’deki siyasi iktidarın yansımasıdır” şeklinde konuştu

Editör: Haber Merkezi