ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE – Geçtiğimiz hafta, Adana Seyhan’da 13 ve 14 yaşlarındaki üç çocuk mahallede bakılan Çıtır isimli hamile kediyi pitbull cinsi köpeklerine parçalatarak öldürdüler.

25.07.2019 tarihinde, 3 çocuğa Sulh ve Ceza Hakimliğince ev hapsi cezası verildi.

Çocuklar basın mensuplarına kedinin ölümü ile ilgili kamuoyunda şok yaratan “Ben seni vursam bile üzülmem, kediye mi üzüleceğim”, “Yaşamımızın yetmediği yerde yaşantımız yeter”, “Çekin alem yakışıklı görsün” sözleri sarf ettiler.

Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı ve Ege Geriatri Derneği Genel Sekreteri Psikolog, aile danışmanı ve eğitimci Mevlüt Ülgen ile çocuk hayvan sevgisi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Adana’da çocukların bir sokak kedisine yaşattığı vahşet hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hamile kediyi sokakta yakalayıp pitbullun ağzına atan ve parçalanmasını izleyen üç çocuğun ürkütücü davranışı ve basın mensuplarının "Kedi öldü, hiç mi üzülmedin?" sorusu üzerine "Ben seni vursam bile üzülmem, kediye mi üzüleceğim", "Yaşımızın yetmediği yerde yaşantımız yeter" ve "Çekin alem yakışıklı görsün" şeklindeki ifadeleri şiddetin geldiği boyut ve toplumda maganda kültürünün geldiği boyut açısından endişe verici. Şiddet ve mafya kültürüne özenmesi, bunu içselleştirmesinde popüler kültürün önemi oldukça büyük. Diziler, bilgisayar oyunları, haberler kanalı ile şiddet yeniden üretiliyor, meşrulaştırılıyor. Popüler kültür araçları ile çocuklara rol model olarak mafya liderleri sunuluyor. Savaş ve şiddet temalı filmler ve kahramanları çocukların dünyasında ve şiddet algısında çok önemli bir yere sahip.

Çocukta hayvan sevgisinin önemi nedir?

Çocuğun hayvanla kurduğu ilişki çocuğun ruhsal ve zihinsel gelişiminde oldukça önemli. Çocuk hayvanla kurduğu ilişki ile ötekini fark etmeyi, sevgiyi, paylaşmayı, şefkati öğrenir. Sorumluluk almayı, ve sürdürmeyi deneyimler. Hayal dünyasını geliştirir. Dünyanın yalnızca insanlara ait olmadığını içselleştirir. Doğayı, doğal hayatı, canlıları koruma bilinci gelişir, daha barışcıl ve paylaşımcı olur.

Aileler hayvan sevgisi için çocuğu nasıl yönlendirmeli?

Çocuklarda hayvan sevgisi, aile ve toplumun hayvanlarla kurduğu ilişkiyle oldukça doğru orantılıdır. Hayvan ve hayvanlarla iç içe büyüyen çocuklarda hayvan sevgisi daha yoğun görülmektedir. Aileler çocuklarda hayvan sevgi ve ilgisinin gelişmesini teşvik etmelidir. Çocuğun hayvanla kurduğu ilişki onun gelişim dünyasında oldukça önemlidir. Çocuk hayvanla dünyayı, ötekini keşfeder. Sorumluluk almayı, paylaşmayı öğrenir.

Aileler çocuklarına hayvan sevgisi kazandırmak için çocuğun hayvan ve hayvanlarla ilişki kurabileceği ortamı yaratması oldukça yararlı olacaktır. Anne babanın rol model olması, çocuğu teşvik etmesi, hayvanları tanımasına fırsat vermesi, masal, hikaye, film vb hayvanları olumlu sunması önemli olacaktır.

"ÇOCUKTA ŞİDDET EĞİLİMİNİN TOPLUMSAL NEDENLERİ BAKMAK GEREK"

Ailesi tarafından her türlü canlı için sevgi aşılanan çocukta hala şiddet eğilimi varsa ne yapmalı?

Şiddet öğrenilen bir davranıştır. Çocuklar şiddet eğilimi ile doğmaz, aileden, toplumdan aldıkları, gördükleri ve deneyimledikleri ile şiddeti öğrenir. Hayvan çocuğun yaşamının bir parçası ise çocuk onu sever. Eğitimi sadece bilgi verme, öğretme eylemi olarak ele alırsak yeterince etkili olmaz, eğitim yaşantı ve deneyime dayanırsa etkili olur. Çocuk güven içinde, sevgi ile büyürse, girişimciliği, yaratıcılığı teşvik edilirse, paylaşım, sevgi, hakkaniyet gibi değerlerle büyürse çocuklar hayvanları da, insanları da, doğayı da sever. Yaşamdan, deneyimlemekten, keşfetmekten, öğrenmekten zevk alır. Çocuklarda şiddet eğilimi varsa bunun ailesel, toplumsal nedenlerine, kökenlerine bakmak gerekiyor.

Hayvanlara eziyet etmeyi öğrenen çocuk insanlara nasıl yaklaşır?

Hayvanlara eziyet eden çocukların, insanlara yaklaşımında da şiddet önemli rol oynar. Şiddet davranışı tıpkı sevgi ve paylaşım gibi bulaşıcıdır. Genelleştirme eğilimi taşır. Çocuğun ruh ve zihin dünyasında şiddet meşrulaştıkça kullanılması kolaylaşır. Şiddet her şeye yönelebilir. Hayvana şiddet gösteren çocuk insana da diğer canlılara da daha kolay şiddet gösterebilir. Hayvanı seven, ona şevkat ve ilgi besleyen çocukların insanlarla ilişkisi de daha pozitif ve sevecen olur. Daha dostça olur.

Editör: Haber Merkezi