Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi'nin “Cumhuriyet Buluşmaları" kapsamında düzenlediği “Başkanlık Sistemi Nedir" konulu etkinlik ilgi gördü. Güzelbahçe Belediyesi'nin desteğiyle Güzelbahçe Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Prof Dr. Fevzi Demir, başkanlık sisteminin, ABD ve birkaç örnek dışında, demokratik bir siyasal sistemi sürdüremediğini belirterek şunları söyledi:

"ABD'de güçler ayrılığı çok serttir ve bağımsızdır. Başkan hiçbir şekilde meclisin açılışında konuşamaz ve mecliste beyanat veremez. Mahkemelere telkinde ve tavsiyede bulunamaz. Milletvekilleri ön seçimle geldikleri için başkana biat etmezler. Kararlarını özgürce verirler. Başkan milletvekillerine muhtaçtır. Ülkemizde başkanlık sistemiyle ilgili hazırlanan taslakta, tek aday olarak halk tarafından seçilen başkan, bakanlarını atayarak yürütme organının tek adamı durumuna gelmektedir. Kendisi seçtiği için, milletvekilleri başkana biat eder. Milletvekilleri bir mürid gibi başkanın peşinden koşar. Bir kişinin yürütme organını kontrol etmesi ve yasama organı yerine seçmene karşı sorumlu olmasıyla kuvvetler ayrılığı tesis edilemeyecek, ülkeyi tek adam yönetecektir. Halk tarafından seçilen güçlü bir başkan, seçim dönemi boyunca meclis denetiminden uzak biçimde iktidarda kaldığında demokratik sisteme zarar verecektir. Demokrasinin alt yapıları geliştirilmeden başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde demokrasinin bitirildiği görülmüştür."

Başkanlık sistemiyle ilgili sunulan taslağın sorunlu ve alaşılmaz olduğunu kaydeden Prof. Demir, "Hiçbir ülkede uygulaması bulunmayan taslak, 'tartışılsın' diye sunuluyor, ancak dayatma yöntemiyle referandum dile getiriliyor. Başbakan kendine özgü bir başkanlık sistemi kurmayı planlıyor. Kontrolün kendisinde olmasını istiyor. Yetki ve sorumlulukların bir kişiye indirgenmiş olması sağlıklı bir yönetim biçimi değildir" dedi

Türk hukuk tarihinin en karanlık döneminin yaşadığını söyleyen Prof. Demir, Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa Mahkemesi'nin Erdem Gül ve Can Dündar'ın tutuksuz yargılanması kararına tepki göstermesini de şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, "Yarım asırlık hukukçuyum. Böyle bir dayatma ile karşılaşmadım. Anayasa Mahkemesi hukuku uyguladı, özgürlüğü uyguladı. Kararı karanlığı aydınlatan bir ışık olarak gördüm" diye konuştu.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin de katıldığı konferanstan sonra Prof. Dr. Fevzi Demir'e plaket sunan Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Mesude Öney de, toplumu ilgilendiren konularda bilgilendirme ve aydınlatma etkinliklerini düzenlemeye devam edeceklerini belirterek, Milli Anayasa hareketini desteklediklerini bildirdi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi