Özel Medifema Hastanesi, Dünya Prematüre Günü'nü bebekleriyle beraber pasta keserek kutladı. Şehir dışından da ailelerin geldiği gözlemlenen etkinlikte ailelerin mutluluktan gözleri dolarken yer yer de renkli ve eğlenceli görüntüler ortay açıktı. Etkinliğe katılan aileler, bebekler ve hastane çalışanları fotoğraf çekilerek bu anı ölümsüzleştirdi. Özel Medifema Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu doktoru Görkem Astarcıoğlu etkinliğe ilişkin “Hastalarımızı bu güzel günde, büyümüş halleriyle etrafta koştururken görmenin keyfini çıkarıyoruz” dedi.

Prematüre bebeklerle ilgili bilgi veren Dr. Astarcıoğlu “Normal bir gebelik süresi 40 haftadır, 37 haftadan erken doğan bebeğe prematüre diyoruz. Erken doğumların sebebi anne kaynaklı sorunlar , enfeksiyonlar, bebek kaynaklı sorunlar olabileceği gibi çoğu zaman da sebebi bilinememektedir” diye konuştu.

Prematüre bebek ne kadar küçükse o kadar çok sorun yaşandığını belirten Astarcıoğlu, “Özellikle akciğer sorunu ön planda olduğu için doğar doğmaz oksijen tedavisi ve solunum cihazına bağlanması gerekebiliyor. Bunun dışında; Kalp (PDA), Beyin kanaması, Barsak sorunları (NEK) , İşitme kusuru, Göz (ROP) , Bağışıklık eksikliği, Nörolojik, Büyüme Gelişme Geriliğive buna benzer sorunlar ile karşılaşılabiliyor” dedi.

Uzm. Dr. Görkem Astarcıoğlu, Prematüre bebek konusunda tecrübeli merkezlerde takip olunması gerektiğini kaydederek şöyle konuştu;

“2000 gram vücut ağırlığına ulaşan, 34 haftayı tamamlayan, kuvöz dışında vücut sıcaklığını koruyabilen, beklendiği miktarda beslenebilen ve eşlik eden hiçbir sorunu kalmayan bebekler yoğun bakımdan taburcu edilebiliyor. Taburcu olduktan sonra bu bebeklerin yakından takibi gerekiyor, bu nedenle prematüre bebek konusunda tecrübeli merkezlerde takip olmalı ve mümkün olduğunca anne sütü ile beslenmeleri gerekiyor”

Etkinlikte Medifema’dan taburcu olan Özdağ bebeğin annesi Azize Güler ve babası Özay Güler böyle anlamlı bir etkinliğin parçası olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyerek, “Çocuğumuz prematüre olunca çok üzülmüştük, çok ağlamıştık daha öncesinde de ikiz bebeklerimizi kaybettik. Tabi yine kaybetme korkusuyla çok üzülmüştük ama doktorumuz Görkem Hanım bizi çok sakinleştirdi, hep moral verdi ve her görüşmemizde umut verdi. Sonra da bebeğimizin iyi olduğunu söyleyince dünyalar bizim oldu” dedi.

Editör: Haber Merkezi