CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat İzmir’in Foça ve Aliağa ilçelerinde meydana gelen fuel oil kaynaklı deniz kirliliğini Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat “Gemilerden ve fabrikalardan denize bırakılan petrol atıklarıyla halk sağlığı ciddi bir tehdit altında.” dedi.

'İZMİR’DE FUEL OİL SAHİLE VURDU'

Polat “İzmir’in Foça ilçesine bağlı Yenifoça ve Gencelli Mahalleleri ile Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı Mahallesi açıklarında fuel oil birikmesiyle denizde meydana gelen kirlilik, bölge halkının ve tatilcilerin büyük panik yaşamasına neden olmaktadır. Aynı bölgede yakın zamanda bir geminin denize bıraktığı petrol atıkları nedeniyle büyük bir çevre felaketi yaşanmıştı. Denizin üzerinde koyu renkli akaryakıt ve sintine artıklarının, gemiden ya da fabrikadan sızmış olabileceği tahmin edilmektedir. Fuel oilin tabakalar halinde sahile vurması ile denizdeki petrol kirliliği gün yüzüne çıktı. Gemilerden ve fabrikalardan denize bırakılan petrol atıkları ile halk sağlığı tehdit edildiği gibi aynı zamanda balık ölümlerinin yaşanmasına, denizlerde yaşayan binlerce canlı türünün yok olmasına sebep olmaktadır. Akdeniz Foklarının da Foça’da yuva olarak kullandıkları bölgeler mevcuttur. Ne yazık ki nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları da bölgede yaşanan çevre felaketlerinden etkilenmektedir. Temizleme çalışmalarını bölge halkı ile birlikte yakından takip ediyoruz. Bu tür felaketlerin yaşanmaması ortak temennimiz. Petrol atıklarının kaynağının tespit edilmesi ve sorumlularına gereken cezaların verilmesi gerekmektedir. Sürecin takipçisi olacağım.” ifadelerine yer verdi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORULAR:

1)Denizlerin temizliğinin sağlanmasına yönelik olarak uydudan takip sistemi kullanılmakta mıdır?

2)Deniz ve çevre kirliliğinin yanı sıra deniz canlıları ile insan yaşamını da tehdit eden hacizli gemilerin akaryakıt yayılımı gibi tehditlere yönelik olarak Bakanlığınız tarafından alınan tedbirler nelerdir?

3)Bu zararın bölge ekosisteminde meydana getireceği neticeler nelerdir? Bu zararların asgariye indirilmesi adına ne tür önlemler alınmaktadır?

4)Fabrika atıklarının çevreye verilmesi ile birlikte oluşan zararlara karşı Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?

5)Söz konusu sızıntının kaynağının tespit edilmesine ilişkin yapılan çalışmalar hangi aşamadadır?

Editör: Haber Merkezi