PETKİM’de Socar AŞ. ile Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi arasında süren TİS görüşmelerinin 9.su geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirildi. 

Hafta sonu tüm vardiyalara görüşmenin sonucuna dair bilgi verilirken bugün de sendika PETKİM giriş kapısında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan gündüz vardiyası işçileri bir saat kapıda bekledi ve geç iş başı yaptı.  

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, PETKİM işverenin 3 yıllık sözleşme dayatması olduğunu, asıl işte kiralık işçi çalıştırmayı hayata geçirmek istediğini belirterek, kazanılmış haklarına dokundurtmamak için gereken mücadeleyi vereceklerini ifade etti.  

Yüksek Hakem Kurulu sürecinin de geldiğini ifade eden Oktay, bugünden sonra işyerinde alacakları kararlar doğrultusunda eylemlere başlayacaklarını dile getirerek, “Bu işyerinde Temmuz sonunda da, Eylül’de de TİS imzalandığı olmuştur. Aynı tavrı sürdürürlerse iş barışı ve huzuru kalmaz” dedi. 

PETKİM’de patronun 3 yıllık sözleşme dayatması ile birlikte birinci yıl genel ücret zammı için enflasyon oranı artı birinci skalaya 2 puan ilave önerisi getirdiğini belirten Oktay,  “Yani ‘84 olan skalayı 86’ yaparız diyorlar. 2. yıl enflasyon, 3. yıl da yine enflasyon artı skalaya 2 puan artış yani 3 yıllık süre zarfında 2006 sonrası gündemimize girmiş olan skalaya yapabileceğimiz maksimum artış en fazla 4 puan’ diyorlar. Böyle bir şeyi konuşmayız, konuşturtmayız, kendilerine de söyledik” dedi. 

Hedeflerinin, 11 yıllık problemler olan ikili ücret skalasının ortadan kaldırılması iken 3. bir skala ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Oktay, “Bunun mesulü bizler değiliz. Bu ücret skalası probleminin ortadan kalkması için elimizden ne geliyorsa hep beraber yapacağız” dedi. 

Gelinen noktada hiçbir şekilde 3 yıllık TİS’i asla konuşmayacaklarını vurgulayan Oktay’ın, “Bu sendikanın geleneğinde, bir şeyler vererek bir şeyler elde etme geleneği yok” sözleri işçiler tarafından alkışlandı. “Bu asla kazanım değildir. Bir şeyler vererek 5 lira kazanmaktansa hiçbir şey vermeden 3 lira kazanım daha değerlidir. Bizim mücadelemiz mevcut haklarımızı korumak ve bunun üzerine ne inşaa edebilirsek, bunu elde etmek. Kavga meraklısı değiliz ama bugüne kadar kazanılmış haklarımızı gasbetmeye kalkışırlarsa burada da bizim için kavga kaçınılmazdır” dedi. 

Bugüne kadar temsilciler ve şube yönetimi olarak her türlü fedakârlığı, sabrı, özeni gösterdiklerini ifade eden Oktay, “Son yapmış olduğumuz oturumda kendilerine gereken cevabı verdik. Artık bu saatten sonra bizim alacağımız her türlü karar bize göre meşrudur. Kazanılmış hiçbir hakkımızı gasbettirmeyiz. Haklarımıza uzanan elleri kırmasını biliriz” dedi. 

Ramazan nedeniyle oruçlu olan işçilerin olduğunu dile getiren Oktay, “Allah kabul etsin. Geleceğimize, işimize, aşımıza ekmeğimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkma adına burada her türlü mücadeleyi birlikte ortaya koyacağız” dedi. 

Bunun üzerine işçiler, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır sloganı” attı.  

Mevcut TİS’te, geçici ve belirli süre işçi çalıştırma ile ilgili 19. maddenin düzenlenmiş olduğunu belirten Oktay, “Bu maddede diretiyorlar, diyorlar ki yasal hükümler uygulansın. Yasayı çıkaranlara çıkartırlarken gerekeni söylemiştik. Zaten taşeron ile ilgili başımızda yeterince bela var, bir de bu yasayı çıkardılar, şimdi bundan faydalanmaya çalışıyorlar. Hani kazanılmış haklara saldırmayacaktınız” dedi. 

Oktay konuşmasında, “Gerçekten iyi niyetlilerse sadece şu işyerinde mevcut skala problemini ortadan kaldıralım. Gerekirse tüm taleplerimizi geri çekelim” dedi. 

Son üç-dört dönemdir, genel ücret zammının da düşük olduğunu ifade eden Oktay, Star Rafinerisinden geçen işçilerin ücretlerinin PETKİM işçilerinin ortalama yüzde 90’ına tekabül ettiğini dile getirdi. 

Hem PETKİM hem de Star işçileri için bir dahaki görüşmenin ayın 16’sında gerçekleştirileceğini belirten Oktay, “Eğer yine aynı tavırla gelirseniz, bu oturumu yapmayız. Skalanın düzeltilmesi adına, bu haftanın programını hep beraber yapacağız. Dolayısı ile dolu dolu geçirmek istiyoruz. YHK sürecimiz başladı. Bu işyerinde Temmuz sonunda, Eylül ayında da sözleşmeler imzaladık. Burada ne iş barışı kalır, ne huzurlu bir üretim olur” dedi.    

Star’da kalan 10 dolayındaki üyeleri ile ilgili de TİS’in 10. oturumunun yapıldığını belirten Oktay, Star’da da işverenin 3 yıllık ısrarı olduğunu, PETKİM’de olan ama Star’da olmayan maddelerin olduğunu, Star’da haftalık 45 saat çalışma süresi bulunduğunu, haftalık çalışma saati ile ilgili 7 maddelik bir paket sunduklarını ama olumlu yaklaşım görmediklerini ifade etti.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi