PETKİM işçileri, işçi kıyımını direnişle durdurdu. Fabrikada dün 2 işçinin işten atılması ve 13 işçinin daha atılacağının duyurulması üzerine firma önünde toplanan ve direnişe geçen yüzlerce işçi, işten atmaların durdurulması kararını “Birlik mücadele zafer” sloganlarıyla karşıladı. İşçiler, yakında başlayacak toplusözleşme görüşmeleri öncesi kenetlenme ve birliği güçlendirme çağrısı yaptı.

PETKİM işçileri dün 2 işçinin iş akitlerinin feshedildiğinin açıklanması ve 13 kişinin daha çıkarılacağı söylentisine tepki gösterdi. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay’ın vardiyada olmayan bütün işçileri fabrika önüne çağırması ve vardiyadakileri uyarmasının ardından işten atmalara karşı eylem başladı.

'FETÖ' DEDİLER AMA BELGE GÖSTERMEDİLER

Kısa sürede PETKİM B kapı önünde toplanan işçilere açıklama yapan Ahmet Oktay bir başka konuyu görüşmek üzere fabrikaya gittiklerini, tam çıkarken laf arasında 15 kapsam içi 15 kapsam dışı çalışanın çıkarılacağının söylendiğini aktardı. Oktay şöyle devam etti: “Bizler de böyle bir durumu kabul etmeyiz, sebep göstermeniz gerekli dedik. Bize emniyet müdürlüğü talimatı dediler, talimatı görelim dedik. Bize bir şey göstermediler. Bizim terör örgütüne karşı tavrımız tutumumuz belli, bunu şimdiye kadar alanlara çıkarak alenen beyan ettik. Ama bunu kullanarak böyle bir durumu fırsata çevirmeye çalışırsanız tepkimiz büyük olur dedik. Biz kendilerini net bir dille uyardık. Saat 18.00’da sanki biz onlara hiçbir şey söylememişiz gibi arkadaşlara iş akti fesih tebligatları göndermeye başladılar. Onun için bu saatte buradayız. Eğer bu arkadaşların içerisinde böyle bir fiiliyatta bulunan varsa emniyet yetkilileri daha önce yaptıkları gibi üzerlerine düşen neyse onu yapsın.”

Basını da eylemi “FETO’cuları savunuyor” diye vermemesi konusunda uyaran ve gerekirse dava açacaklarını dile getiren Oktay, “Biz üyelerimizi savunuyoruz, iş hukukunu savunuyoruz. Biz üyemizin hak ve menfaatlerini savunuyor, geleceğini düşünüyoruz, buna göre hareket ediyoruz” dedi. Ahmet Oktay TİS öncesi bir birine kenetlenen, birlik olan ve dik duran PETKİM işçisinin istediğini alacağını vurguladı.

BİRLİK, MÜCADELE, ZAFER

Kısa sürede fabrika önünde toplanan yaklaşık 500 işçi PETKİM içine alkışlarla girerek sendika temsilcilik odasında bekleyişini sürdürdü. Bir süre sonra iş akdi fesih tebliği henüz yapılmayan 13 işçinin işten çıkışlarının durdurulduğu açıklandı. Bunu sevinçle karşılayan işçiler, bu sefer atılan 2 işçinin geri alınmasını beklemeye başladı. Ahmet Oktay “13 arkadaşımızın çıkışını nasıl durdurduysanız 2 arkadaşımızın çıkışını da öyle durdurursunuz. Biz burada bekleyeceğiz” açıklamasını yaptı. Gece 23.00 sularında 2 işçinin de işe iadelerinin pazartesiye kadar yapılacağı, bu sürede de idari izinli sayılacağı açıklanmasını işçiler coşkuyla karşılayarak “Birlik, mücadele, zafer” sloganını attı.

PETKİM işçileri, sendikanın bir mesajıyla bir araya gelip işten atılmaya ve işverenin hukuksuz saldırısına karşı birlikte hareket etme refleksi göstermelerinin kendileri için önemli olduğunu ve TİS öncesi uyarı olduğunu söyledi. Gazetemize konuşan bir PETKİM işçisi “Taleplerimiz arkasında da bu kadar kararlı duracağımızın göstergesidir. Sendikalı, örgütlü bir işçi sınıfının neler yapabileceğini işverene gösterdik. İsten çıkartacakları bu arkadaşların kim olduğunu kimden olduğunu merak bile etmedik, çünkü PETKİM işçisiydi, çünkü uygulama yanlıştı. Toplu halde bu yöntemle çıkarmak, bunun yanlış olduğunu toplu iş sözleşmesinde işten çıkartılmalar konusunda bu şekilde işten çıkartma maddesi olmadığını hatırlattık” dedi.

(EVRENSEL)

Editör: Haber Merkezi